BUN VENIT!
BUN VENIT!
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.


 
AcasaAcasa  Arta si cultura romaneasca Empty  Ultimele imaginiUltimele imagini  ÎnregistrareÎnregistrare  ConectareConectare  

Radio Speranta Romania

Ultimele subiecte
»  Azi sa stins o stea
Arta si cultura romaneasca EmptyVin Oct 11, 2013 8:06 pm Scris de gina.gina

» Steaua e favorită cu Rapid
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Apr 11, 2013 6:21 am Scris de Admin

» Stiinta si sanatate!
Arta si cultura romaneasca EmptyVin Mar 01, 2013 8:58 am Scris de Admin

» Sport!
Arta si cultura romaneasca EmptyMar Feb 26, 2013 2:11 am Scris de Admin

» PAPA BENEDICT
Arta si cultura romaneasca EmptyLun Feb 11, 2013 5:11 am Scris de Admin

» Coreea de Nord se pregăteşte de RĂZBOI.
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Ian 31, 2013 8:19 am Scris de Admin

» REVISTA PRESEI
Arta si cultura romaneasca EmptyMier Ian 09, 2013 11:20 am Scris de Admin

» SPORT
Arta si cultura romaneasca EmptyVin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» SPORT
Arta si cultura romaneasca EmptyVin Dec 21, 2012 12:43 am Scris de Florin

» Administraţia Naţională de Meteorologie.
Arta si cultura romaneasca EmptyMier Dec 19, 2012 11:43 pm Scris de George

» Despre dezamagire
Arta si cultura romaneasca EmptyMar Dec 18, 2012 1:45 am Scris de Lucia

» Structura Cabinetului şi nominalizările pe portofolii
Arta si cultura romaneasca EmptyMar Dec 18, 2012 1:35 am Scris de Admin

»  Sfântul Ierarh Nicolae
Arta si cultura romaneasca EmptyMier Dec 05, 2012 10:54 pm Scris de Admin

» De Ziua Naţională...
Arta si cultura romaneasca EmptySam Dec 01, 2012 8:59 am Scris de Admin

» Steaua-Dinamo
Arta si cultura romaneasca EmptyDum Noi 04, 2012 10:49 am Scris de Admin

» Abracadabra
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Oct 25, 2012 3:10 pm Scris de Admin

» Intre inder si drac!
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Oct 25, 2012 3:07 pm Scris de Admin

» Costel
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Oct 25, 2012 3:04 pm Scris de Admin

» Leonard Cohen
Arta si cultura romaneasca EmptyJoi Oct 25, 2012 2:04 pm Scris de Admin

» Rezultate înregistrate în partidele disputate, joi, vineri, sâmbătă şi duminică, în etapa a XII-a a Ligii I, programul meciurilor de luni şi clasamentul competiţiei:
Arta si cultura romaneasca EmptyLun Oct 22, 2012 4:26 am Scris de Admin

Subiectele cele mai active
Jocul Spanzuratoarea...
CE MUZICA ASCULTATI?
Muzica romaneasca
MUZICA INTERNATIONALA
Super bancuri.
Sa inceapa Trivia!
FOLCLOR
SA NE REAMINTIM.....
Meniu de post
LA MULTI ANI 2012!
Cuvinte-cheie
Căutare
 
 

Rezultate pe:
 
Rechercher Cautare avansata

 

 Arta si cultura romaneasca

In jos 
3 participanți
AutorMesaj
Admin
Admin
Admin
Admin


masculin Mesaje : 590
Data de inscriere : 16/07/2011
Localizare : Bucuresti

Agenda personala
Ocupatie: IT
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMar Iul 26, 2011 6:33 am

Reprezentanta prin castele medievale, bisericile din Moldova, palatele secolului XVIII, perioada Ion Mincu si cladirile secolului XX, arhitectura romaneasca este unica.Arhitectura medievala este mai vizibila in Transilvania, mai putin vizibila in Moldova si inca si mai putin vizibila in Valahia, unde predomina stilul bizantin. Unul dintre cele mai durabile simboluri ale stilului gotic transilvanean este Castelul Huniazilor de la Hunedoara. Alte monumente din acelasi stil sunt: Biserica Neagra din Brasov si Castelul Bran in judetul Brasov. Stilul medieval si-a pus amprenta pe orase precum Sighisoara, Sibiu, Brasov.

Bisericile dinMoldova sunt unicate in lume, foarte inzestrate si originale. Inspiratia folclorica ce a stat la baza construirii lor, au facut din ele principale puncte de atractie turistica. Multe dintre ele au fost ridicate pe vremea si din ordinul lui Stefan cel Mare, traditia fiind preluata de fiul lui Petru Rares care a adaugat folclorului, pictura exterioara.

Secolul XVII se remarca prin constructiile laice (conace boeieresti elegante, palate princiare, castele in stil renascentist). In aceasta perioada s-a construit si Biserica Trei Ierarhi din Iasi, un amalgam de decoratii si incrustatii geometrice, culori si aur pe toate fatadele ei. Stilul brancovenesc se caracterizeaza prin elemente baroce si orientale, vizbile in arhitectura Manastirii Hurezi din Oltenia si palatul Mogosoaia.

In secolul XVIII arhitectura se imbogateste cu elemente de influenta orientala, baroce, si laice. Cladirile religioase construite in aceasta perioada nu mai sunt atat de numeroase, iar piesa de rezistenta a acetui secol este Palatul Bruckenthal din Sibiu.

Secolul XIX se dezvolta din punct de vedere arhitectural prin lucrarile lui Ion Mincu. Casa Lahovari si Scoala centrala de fete din Bucuresti sunt primele lui cladiri. In opozitie, stilul eclectic francez poate fi observat in cladiri cum ar fi Palatul justitiei si Posta Centrala, tot din Bucuresti; de asemenea stilul rococo impresioneaza admiratorii ce vin sa vada Palatul Cantacuzino din Bucuresti. Aceste inspiratii din arhitectura franceza i-a conferit capitalei denumirea de „Micul Paris".

Secolul XX a imbogatit arhitectura capitalei cu Bulevardul Magherudin
Bucuresti, Piata UniriisiCasa Poporului.Spre sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI, arhitectura marilor orase ale Romaniei cuprinde cladiri moderne, futuriste, imbracate in sticla sau metal.

Pictura

Pictura romaneasca e reprezentata prin artisti precum Theodor Aman(intemeietor al primelor scoli de arte frumoase din Iasi si Bucuresti, picteaza sub influenta renscentistilor italieni si mai apoi se inspira din viata muscelenilor), Corneliu Baba (cunoscut pentru portretele sale in special), Nicolae Grigorescu(fondator al picturii moderne), Stefan Luchian (supranumit „poetul plastic al florilor"), Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu, Sabin Balasa (pictura animata).

Literatura

Vastul domeniu al literaturii nu s-ar putea reduce doar la cei cinci clasici (Caragiale, Eminescu, Creanga, Slvici siRebreaunu) pentru ca altii, precum Camil Petrescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga, Mircea Eliade, George Bacovia si altii ar fi drastic nedreptatiti. Curentele literare manifestate in literatura romana sunt romantismul, expresionismul, suprarealismul, semanatorismul, realismul, modernismul si post-modernismul. Perioada comunista a dat scriitori precum Marin Preda si poeti ca Nichita Stanescu, Ana BlandianasiMarin Sorescu. In Franta, Eugen Ionescusi Emil Cioran, desi romani de origine au scris in limba franceza, ceea ce le-a adus recunoasterea interenationala.

Muzica
La baza muzicii populare religioase stau muzica bizantina si psalmii. Ea, la randul ei, sta la baza muzicii clasice romanesti. Adevarata muzica de inspiratie folclorica precum si tonalitatile sublime ale muzicii bizantine, eliberata de influentele sonore si ritmice proprii scolilor componistice romantice din Germania si Franta, patrund odata cu infiintarea Coralei "Carmen", la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea, o societate muzicala preocupata de creatiile cu adevarat valoroase.


Ciprian Porumbescu este cel mai mare compozitor pe care Romania l-a dat.

Cultura romaneascaa fost influentata de doua mari curente: unul european si unul oriental. Relatia dintre ele a depins de regiune – de exemplu partea vestica a tarii a fost mai mult influentata de cultura franceza, germana, austriaca, in timp ce jumatatea estica a fost puternic guvernata de influente orintale. Relatia foarte puternica cu folclorul este o trasatura caracteristica a culturii romanesti. Caracterul rural a intiparit o neobisnuita vitalitate culturii populare. Viata culturala interbelica a fost plina de efervescenta. Personalitatea covarsitoare a istoricului Nicolae Iorga a adus in dezbatere europeana atat istoriografia romana cat si istoria romanilor.

Traditiile romanesti
Tezaurul de
traditii al neamului romanesc este o impletire intre elemente precrestine si elemente crestine, unele din cele precrestine fiind convertite la a avea o identitate crestina, iar altele din cele precrestine supravietuiesc, intr-o forma sau alta, si astazi, pastrandu-si chiar vigoarea de altadata.

Mitologie
Romanii au avut din toate timpurile, o multitudine de obiceiuri, basme si poeme referitoare la dragoste, credinta, regi, printese, si vrajitoare. Etnologisti, poetii, scriitorii si istorici au incercat de secole sa colectioneze si sa pastreze basmele, poemele, baladele si au incercat sa descrie cat mai bine posibil obiceiurile si traditiile legate de diferite evenimente din an. Traditii legate de perioade fixe din an sunt colindele - de Craciun, sorcova - de Anul Nou sau martisorul, obicei legat de venirea primaverii sarbatorita pe 1 martie. Alte obiceiuri presupuse a avea origini pre-crestine, ca Paparuda, ritualul de evocare a ploii vara, sau teatrul folcloric cu masti sau Ursul si Capra din iarna.


Probabil cel mai mare colectionar de basme din folclor a fost nuvelistul si povestitorul Ion Creanga , care, printr-un limbaj foarte pitoresc, a dat viata unor povesti acum clasice ca Harap Alb sau Fata babei si fata mosului. De asemenea poetul Vasile Alecsandri a publicat cea mai de succes varianta a baladei Miorita, un poem trist, filozofic, centrat in jurul unei intrigi simple: complotul a doi ciobani de a-l omori pe un al treilea din cauza invidei ce i-o poarta pe starea materiala. Alt editor prolific de basme preluate din folclor a fost Petre Ispirescu, care, in secolul XIX a publicat un numar impresionant de volume continand un numar larg de nuvele scurte si basme din mitologie. Ele sunt centrate in jurul unor personaje populare asemeni lui Fat-Frumos, printesa Ileana Cosanzeana, monstrii Zmeu sau Capcaun, dragonul Balaur sau creaturi fantastice ca buna Zana si malefica Muma Padurii.

Bucataria
Bucataria romaneasca este denumirea pe care o poarta rezultatul sintetizarii, in timp, a gusturilor si obiceiurilor gastronomice specifice poporului roman. Ea este diversa, cuprinde nenumarate obiceiuri si traditii culinare, mancaruri specifice, impreuna cu obiceiuri provenite prin intersectarea culturii gastronomice cu traditii ale altor popoare, cu care poporul roman a intrat in contact dealungul istoriei. Bucataria romaneasca cuprinde atat bucate de zi cu zi cat si preparate speciale de sarbatoare. Poporul roman fiind crestin inca de la inceputurile formarii sale, Bucataria romaneasca cuprinde numeroase bucate de praznic randuite in functie de anotimpul si sarbatoarea pomenita. Bucatele romanesti sunt alcatuite atat din legume, cereale, uleiuri vegetale, lapte, produse lactate cat si din carne si subproduse din carne. Un loc aparte in Bucataria romaneasca il au dulciurile, placintele, dulceturile.



Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMar Noi 01, 2011 3:06 am

MITOLOGIE

Românii au avut din toate timpurile, o multitudine de obiceiuri, basme și poeme referitoare la dragoste, credință, regi, prințese, și vrăjitoare. Etnologiști, poeții, scriitorii și istorici au încercat de secole să colecționeze și să păstreze basmele, poemele, baladele
și au încercat să descrie cât mai bine posibil obiceiurile și
tradițiile legate de diferite evenimente din an. Tradiții legate de
perioade fixe din an sunt colindele - de Crăciun, sorcova - de Anul Nou sau mărțișorul, obicei legat de venirea primăverii sărbătorită pe 1 martie. Alte obiceiuri presupuse a avea origini pre-creștine, ca Paparuda, ritualul de evocare a ploii vara, sau teatrul folcloric cu măști sau Ursul și Capra din iarnă.

Probabil cel mai mare colecționar de basme din folclor a fost nuvelistul și povestitorul Ion Creangă.

Ființe fabuloase



Eroi



Sărbători și ritualuri



Mituri


Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Noi 02, 2011 1:49 am

CAMIL PETRESCU

Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. El pune capăt romanului tradițional și rămâne în literatura română în special ca inițiator al romanului modern

S-a născut la București, la 22 aprilie 1894. Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, înainte de nașterea scriitorului) și al Anei Cheler. A fost crescut de o doică din familia subcomisarului de poliție Tudor Popescu, din mahalaua Moșilor. După gimnaziu, continuă studiile la Colegiul „Sfântul Sava“ și la Liceul „Gheorghe Lazăr“ din București. Rezultatele bune la învățătură îl transformă în bursier intern, iar din 1913 urmează cursurile Facultății de Filozofie și Litere de la Universitatea București. Își ia cu brio licența, cu calificativul „magna cum laude“, în fața unei comisii prezidată de profesorul de filosofie P.P. Negulescu. Devine mai apoi profesor de liceu la Timișoara. Își ia doctoratul în filosofie cu o teză despre teatru, intitulată „Modalitatea estetică a teatrului“. A publicat un studiu în lucrarea „Istoria filosofiei“, coordonată de N. Bagdasar, legat de un cîmp nou, fenomenologia în opera lui Husserl.

Debutează în revista Facla (1914), cu articolul Femeile și fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.

Între 1916 - 1918 participă ca ofițer la primul război mondial, iar experiența trăită acum se regăsește în romanul Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război (1930). În 1916, e mobilizat și pleacă pe front, unde e rănit. După un stagiu într-un spital militar, ajunge iarăși în prima linie, dar cade prizonier la unguri. În timpul unui bombardament german își pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea îl va marca întreaga viață, după cum își notează în Jurnal: „Surzenia m-a epuizat, m-a intoxicat, m-a neurastenizat. Trebuie să fac eforturi ucigătoare pentru lucruri pe care cei normali le fac firesc(…) Sunt exclus de la toate posibilitățile vieții. Ca să merg pe stradă trebuie să cheltuiesc un capital de energie și de atenție cu care alții pot ceti un volum. Aici unde totul se aranjează «în șoaptă» eu rămîn vecinic absent“. Ambianța războiului va intra, de asemenea, în roman. În 1918 va fi eliberat din lagărul german, revenind la București.

Încă din anul 1920 participă la ședințele cenaclului Sburătorul condus de Eugen Lovinescu, iar în revista omonimă publică primele poezii. Furtunosul gazetar de stânga, N. D. Cocea e modelul său spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului său erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor și a eroului său, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri. Idee. Ciclul morții în 1923. În 1933 publică cel mai valoros roman al său și unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust.

În 1939 este numit directorul Teatrului Național din București, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Române.

Moare la 14 mai 1957, la București. Astfel, masivul roman social închinat lui Nicolae Bălcescu Un om între oameni rămâne neterminat. Ion Negoițescu îi va caracteriza sec romanul, drept „o întreprindere jalnică” pe motiv că autorul îmbrățișase principiile realismului socialist și devenise unul dintre susținătorii noului regim comunist.

Concepte estetice


  • Autenticitatea este esența noului în creația literară a lui Camil Petrescu, a cărui aspirație către autenticitate conferă originalitate poeziei, vitalitate teatrului și "momente autentice de simțire" în roman. Autenticitatea este ilustrarea realității prin propria conștiință, scriitorul însuși mărturisea: „Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea conștiinței mele, conținutul meu psihologic“.
  • Substanțialitatea (substanțialismul) este concepția conform căreia literatura trebuie să reflecte esența concretă a vieții: iubirea, gelozia, mândria rănităm orgoliul umilit, cunoașterea, dreptatea, adevărul, demnitatea, acele categorii morale absolute.
  • Sincronizarea în concepția lui Camil Petrescu este armonizarea desăvârșită a literaturii cu filozofia și psihologia epocii, întrucât actul de creație este un act de cunoaștere, de descoperire și nu de invenție: „Nu putem cunoaște absolut nimic, decât răsfrângându-ne în noi înșine“.
  • Luciditatea este trăsătura dominantă a personajelor lui Camil Petrescu, intelectuali analitici și autointrospectivi, hipersensibili, intransigenți și inflexibili moral. Luciditatea „nu omoară voluptatea reală, ci o sporește“.
  • Narațiunea la persoana I folosește timpul subiectiv, care aduce în prezent gânduri, îndoieli, fapte trecute, totul fiind subordonat memoriei involuntare; romanul înseamnă, așadar, experiență interioară: „Să nu descriu decât ceea ce văd, ceea ce aud, ceea ce înregistrează simțurile mele, ceea ce gândesc eu, ... din mine însumi nu pot ieși (...), eu nu pot vorbi onest decât la persoana întâi“.
  • Relativismul reiese din multitudinea punctelor de vedere în jurul aceluiași obiect, aceluiași concept, aceleiași norme morale.
  • Anticalofilismul (împotriva scrisului frumos) este o adevărată bătălie estetică pe care o duce scriitorul care susține formula literară a jurnalului, a confesiunii, ce se notează precis, exact, „ca într-un proces verbal"
  • Teme și motive
  • Războiul - ca experiență de viață trăită, o experiență decisivă a intelectualului, războiul ca iminență a morții este tragic și absurd.


Reprezentant: Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război

  • Introspecția psihologică se regăsește în majoritatea operelor sale, prin observarea vieții interioare, prin analiză psihologică a conștiinței personajelor.


Reprezentant: Patul lui Procust

  • Intelectualul - cu dramele lui de conștiință - este prezent într-un cadru de existență obiectiv-socială, dominat de setea de absolut.
  • Operele sunt structurate pe o pasiune sau un sentiment, ele fiind adevărate "monografii ale unor idei".

Personajele



  • Născute din frământări, scepticism, tensiune intelectuală, etică umană, eroii lui Camil Petrescu sunt în căutare de certitudini pentru un sentiment puternic („singura existență reală e aceea a conștiinței“).
  • Hipersensibile, amplificând semnificația unui gest, a unei priviri, a unui cuvânt până la proporțiile unei catastrofe.
  • Inadaptate superior, intelectuali intransigenți într-o luptă continuă cu ordinea socială, afacerismul, politicianismul, mondenitatea (nefiind în nici un fel „geniul neînțeles“ eminescian).
  • Intelectuali lucizi, ei trăiesc pe drama inflexibilității conștiinței, a pasiunii analizate cu luciditate: „Câtă luciditate atâta conștiință, câtă conștiință atâta pasiune și deci atâta dramă.“
  • Sunt încătușați ai absolutului, spirite absolutizante, intelectuali ce trăiesc drame de conștiință, fiind însetați de absolut.
  • Eroii lui Camil Petrescu sunt învinși de propriul lor ideal, trăiesc drama destinului tragic, singurul supraviețuitor fiind Ștefan Gheorghidiu.
  • Semnificația titlurilor reflectă starea interioară a personajelor, sugerând esența dramatică a conștiinței, a aspirației spre absolut.
  • Autorul se identifică cu personajul principal (narațiunea la persoana I) și, deseori, replicile altor personaje exprimă concepția și opiniile lui Camil Petrescu.

Stilul anticalofil



  • Formule estetice moderne, prin interesul pentru stările difuze ale eroilor, de exaltare a trăirilor sondare până în zonele cele mai adânci ale subconștientului.
  • Desăvârșit echilibru și simetrie a compoziției.
  • Maniera proustiană a fluxului memoriei, conștiința selecționând aceste fapte care vor duce la opțiunea finală.
  • Monologul interior, ca mod de exprimare a trăirilor lăuntrice, de reflectare asupra existenței lui individuale (afectul și intelectul sunt într-o luptă permanentă).
  • Limbajul este remarcabil prin imaginile intelectuale.

Studii


  • Teze și antiteze (1936), eseuri
  • Modalitatea estetică a teatrului (1937), teza de doctorat
  • Husserl – cu o introducere în filozofia fenomenologică, un capitol din Istoria filosofiei moderne (1938)
  • Doctrina substanței 1940, editată integral postum în (1988), eseu filosofic

Romane



Nuvele



  • Turnul de fildeș (1950)
  • Moartea pescărușului (1950)
  • Mănușile (1950)
  • Cei care plătesc cu viața (1950)

Poezie



  • Versuri. Ideea. Ciclul morții (1923)
  • Un luminiș pentru Kicsikem (1925)
  • Transcedentalia (1931)
  • Din versurile lui Ladima (1932)

Dramaturgie



  • Jocul ielelor 1918
  • Act venețian, 1918-1946
  • Suflete tari, 1921
  • Danton, 1924-1925
  • Mioara, 1926
  • Mitică Popescu,1925-1926
  • Dona Diana, comedie în gustul Renașterii în zece tablouri după Moreto, 1938
  • Iată femeia pe care o iubesc, 1943
  • Prof. dr. Omu vindecă de dragoste, 1946
  • Bălcescu, 1948
  • Caragiale în vremea lui, 1955

Însemnări



  • Rapid Constantinopole – Bioram (1933), reportaje de călătorie
  • Note zilnice (1975), postum, jurnal intim, editat de Mircea Zaciu.
Sus In jos
Biliboi

Biliboi


masculin Berbec Mesaje : 1
Data nasterii : 30/03/1976
Data de inscriere : 02/11/2011
Varsta : 48
Localizare : Tg Mures

Agenda personala
Ocupatie: 1
Relatii: 1
Studii: 1

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Noi 02, 2011 4:27 am

Halloween-ul vs Ziua Mortilor


Atat Halloween-ul cat si Ziua Mortilor sunt asociate cu cei morti, fiind sarbatorite in zile apropiate, fiind adesea festivitati confundate una cu alta. Insa Halloween-ulul si Ziua Mortilor sunt destul de diferite inobiceiuri si semnificatii.
Desi sarbatoarile de Halloween si Ziua Mortilor sunt folosite ca sinonime, semnificatia lor este diferita. Halloween-ul provine de la celti, avand la baza festivalul celtic Samhain. Acesta este asociat cu spiritele rele, vrajitoare si sufletele celor morti. Pe de alta parte, ziua mortilor provine de la un festival aztec, fiind asociata cu amintirea si comemorarea sufletelor dragi pierdute.
Halloween-ul

Arta si cultura romaneasca Halloween
dovleci de Halloween
Halloween-ul, ca si festival, a intrat in practica cu aproximativ 600 de ani in urma, cand oamenii au experimentat trecerea extensiva de la paganism la crestinism. Pentru a face mai usoara conversia, biserica a permis paganilor sa pastreze cateva din obiceiurile lor in practica. Aparent, Halloween-ul este una dintre ele. Cu toate acestea, acum este cunoscut ca si festival crestin.
Traditia de Halloween a fost initial sarbatorita pe 31 octombrie pentru a o onora pe "Zeita Fructelor", numita "Pomona". Acest lucru a fost facut in asa fel incat Zeita sa binecuvanteze pe toata lumea cu roade bune in timpul iernii. Aceasta traditie a fost mai tarziu extinsa prin onorarea "Zeului mortii", numit Samhain, pe 1 noiembrie. Druizii credeau ca inaintea zilei de 1 noiembrie, Samhain a chemat toate spiritele rele. Oamenii s-au speriat de acest lucru si, prin urmare, s-au imbracat ei insisi ca „necuratii" pentru a indeparta spiritele rele.
Ziua Mortilor

Ziua Mortilor a fost practicata ca festival de acum 3000 de ani. Celebrata pe 1 si 2 noiembrie, semnificaonoararea lui Samhain. De asemenea, este cunoscuta sub numele de Dia de los Muertos. Se crede ca in aceste doua zile, toti cei morti se intorc pe pamant pentru a-i intalni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preotilor decedati care nu au fost recunoscuti in crestinism. Acesta este modul in care este pastrata "Ziua tuturor Sfintilor". Dupa aceasta, s-a decis ca ar trebui amintite sufletele tuturor persoanelor decedate, de aceea ziua de 2 noiembrie este sarbatorita ca "Ziua tuturor Sufletelor".
Arta si cultura romaneasca Ziua-Mortilor
Ziua Mortilor
Familii curata mormintele celor dragi si le decoreaza cu flori, cadouri si lumanari. La casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor mortilor din familie, fiind oferite feluri de mancare si fructe preferateale raposatilor, impreuna cu lucrurile personale ale acestora. Acest obicei se numeste ofrenda sau pomana.
Ziua Mortilor nu ar trebui sa fie infricosatoare, ci sfanta. Este o zi in care toti cei care au pierdut persoanedragi si le amintesc cu drag. Se presupune a fi o zi sfanta, in care spiritele care vin pe pamant sunt binevenite si amintite. Se crede ca daca spiritele coborate pe pament nu sunt multumite de pomenile facute pentru cei decedati, acestea se intorc nefericite, fara binecuvantarea familiei. Prin urmare, multi oameniurmeaza ritualurile acestui festival cu mare seriozitate. Mult timp si multi bani se cheltuiesc pe decoratii sipomenile facute pentru a satisface sufletele mortilor. Se crede ca sufletele mortilor vor vizita altarul si vorconsuma bunatatile. Desigur, alimentele nu sunt cu adevarat mancate, ci esenta este consumata de catre spirite. Aceeasi mancare este apoi consumata de catre toti membrii familiei.


Halloween
Ziua Mortilor
Obiceiuri
Astazi, Halloween-ul este asociat cu distractia intr-un mod infricosator. Se organizeaza petreceri de bal mascat in toate statele. Sunt organizate jocuri, se urmaresc filme de groaza, se nareaza povesti de groaza si se pregatesc delicatese speciale.
Ne dati ori nu ne dati
Halloween-ul descrie inceputul iernii. In vremurile de demult, era saracie iar oamenii obisnuiau sa mearga la cersit mancare. „Ne dati ori nu ne dati" este termenul utilizat de catre popor atunci cand se merge la cersitmancare. E ca si cum s-ar spune, trateaza-ma cu alimente sau te voi blestema. Astazi, aceasta practica este urmata de copii de dragul distractiei. Ei se costumeazasi cer vecinilor de Halloween bomboane de ciocolata, dulciuri, etc.

Felinar scobit dintr-un dovleac ("Jack-o'-lanterne")

Dovleacul cu chip de om este primul lucru care ne vine in minte atunci cand ne gandimla Halloween. Practica de a pastra un dovleac sculptat cu o lumanare aprinsa ininterior provine de la povestea unui om pe nume Jack. Jack a fost un avar si nu i s-a permis sa intre nici in cer nici si iad. Se crede ca a fost blestemat sa rataceasca pe strazi pe pamant pentru pacatele sale. Se spune ca Jack a cutreierat pamantul cu un felinar facut dintr-un nap sculptat pana in ziua judecatii sale.
Jocuri de Halloween
Apple Bobbing
Apple Bobbing este un joc in care cineva trebuie sa scoata merele dintr-o galeata plina cu apa folosindu-si doar gura. Nu este permisa utilizarea mainilor. Merele plutesc pe apa dar se scufunda chiar cu o micapresiune exterioara.

Arta si cultura romaneasca Apple-Bobbing
Apple Bobbing
Vizitarea locurilor bantuite
Multe locuri infricosatoare sau care sunt considerate bantuite sunt vizitate de oamenide Halloween. Aceste locuri sunt transformate in „locatii fantomatice", fiind organizate plimbari si spectacole cu fantome.
Privitul in oglinda
Aceasta este o practica traditionala urmata de fetele necasatorite. In ziua de Halloween, fetele nemaritate trebuie sa stea in fata unei oglinzi in intuneric. A existat o convingere ca fetele necasatorite vor vedea fata celui cu care urmeaza sa se casatoreasca in oglinda.In cazul in care o fata urmeaza sa moara inainte de casatorie, atunci ea va vedea fata unui craniu.
Ghicitul
In timpul Halloween-ului, se practica jocuri cu ghicitori. De exemplu, multe simboluri (pe hartie) exprimand o anume soarta sunt tinute intr-un vas. Participantii trebuie sa-si ude degetul si sa inchida ochii, dupa care sunt trebuie sa puna degetul pe vas. Oricarehartie se lipeste de degetul persoanei, se spune ca aceea e soarta lui/ei.
Scrisul in scoarta de nuc
In acest joc, oamenii sunt pusi sa scrie pe o foaie alba de hartie cu lapte. Hartia se usuca si apoi este pastrata intr-o scoarta de nuc. Coaja se incalzeste apoi, si scrisul culaptele devine maro.

Principiul din spatele celebrarii Zilei Mortilor este "tot ce au facut mortii in viata pe pamant urmeaza sa aiba din nou. Este o sarbatoare cand intreaga familie se reuneste - atat cei in viatacat si cei morti."
Ziua Mortilor este menita sa fie un festival spiritual, in cadrul caruiasufletele celor decedati nu sperie, ci sunt amintite cu dragoste. Multi practica acest festival pentru a-si invatacopii sa accepte moartea si statutul de dupa moarte ale unei persoane ca o experienta plina de bucurie.

Altarele - Ofradele

Realizarea unui altar este cel mai important ritual practicat in cadrul Zilei Mortilor. Fiecare casa are un altar decorat cu flori de galbenele si tamaie. Fotografii ale celui decedat sunt pastrate pe altar si sunt facute ofrandein forma de alimente, bauturi, posesiunile favoritului, lumanari aprinse, etc. Ofranda cuprinde, practic, lucrurile lumesti/materialiste de care s-au bucurat raposatii cand au fost in viata.
Vizitarea cimitirelor
Oamenii, dupa ce isi decorareazaaltarul, merg la cimitir pentru a curata si decora mormintele celor dragi. Sunt aprinse lumanari pe tot parcursul zileisi sunt facute pomeni. In cazul in care este vizitat un mormant de copil, se pun jucarii pe mormant. Oamenii merg in grupuri la cimitir si isi petrec intreagazi acolo, ca la un picnic. Este opusul a ceea ce este urmat de Halloween.
Parade

De Ziua Mortilor, oamenii se aduna pe strazi si organizeaza parade. Este ales un anumit loc sau o strada undeoamenii imbracati in diferite costumepornesc la mars impreuna. Nu lipsestemuzica, mancarea si dulciurile. Chiar daca oamenii isi amintesc de morti, imprejurimile sunt pline de culoare si toate sunt intr-o stare de spirit festiv.

Atarnarea alimentelor in fata usii

Pe parcursul celor doua zile, oameni atarna produse alimentare cum ar fibomboane, dulciuri, etc. in afara usilor lor. Acest lucru se face in asa fel incat sufletele care trec pragul sa lepoata primi. Acest obicei este pastratpentru a arata respect pentru toate sufletele pierdute.

Jucarii / Suveniruri de Ziua Mortilor

Miniaturi din lemn
Sicrie de hartie cu schelete
Hartie Picado (decupaje hartie absorbanta)
Schelete pictate cu argila
Cutii cu manivela
Jucarii cu roti
Papusi Catrina
Arborele Mortii Candelabra

Arta si cultura romaneasca Arborele-Mortii-Candelabra
Arborele Mortii Candelabra
Costume

    Costume de vrajitoare
    Costume de mumii
    Costume ale personajului Harry Potter
    Dracusori
    Masti tipete de cosmar
    Dracula/
    Vampiri
    Costume de printese (Cenusareasa, Rapunzel, Frumoasa din Padurea Adormita)
    Costum gotic
    Costume de zane
    Costume religioase


    Echipament cu cranii
    Echipament cu sicrie
    Echipament catrina
    Costum de schelet de mireasa
    Costum de barbat Calipso
    Costum Gaucho
    Costum Serape
    Costum hombre
    Costum de domnisoara
    Costum de dansator de Flamenco

Mancare si bauturi

    Prajituri
    Produse de patiserie personalizate
    Bomboane de mere
    Bilute de Mozzarella
    Melci prajiti
    Placinta de dovleac
    Prajuturi in forma de spiridusi
    Aripi de liliac
    Chelbe uscate
    Mere caramelate
    Porumb caramelat
    Seminte de dovleac prajite
    Colcannon (preparat irlandez)
    Cocktail-uri


    Turta de malai cu carne
    Pui
    Ardei iuti
    Enchiladas (mancare mexicana)
    Alfenique
    Oua in "painea mortilor"
    Pan de Muerto
    Bomboane
    Dovleac zaharisit
    Cranii de zahar
    Mescal (bautura alcoolica originara din Mexic din suc de cactus)
    Pulque (suc fermentat de agave)
    Mamaliga
    Bautura din cereale


In zilele noastre, Halloween-ul si
Ziua Mortilor sunt tratate ca o singura sarbatoare. Majoritatea oamenilor din noua generatie nu sunt constienti de semnificatia si simbolismul lor, existand foarte putini oameni care sarbatoresc aceste zile respectand traditia. Mexic si Brazilia sunt cele doua tari in care aceste doua festivaluri sunt celebrate in mod traditional si extensiv.

Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMar Noi 15, 2011 5:44 am

ARTA ROMANEASCA

Arta românească în secolele XIX, XX ne dezvăluie transformările apărute în arhitectură, pictură și sculptură, datorită diverselor curente occidentale ce aduceau aerul modernist și în România. Astfel în arhitectură, neoclasicismul, clasicismul, ecletismul sau linia națională sunt curente ce aduc elemente noi în construcția clădirilor pentru a le da o înfățișare cât mai plăcută. Putem aminti arhitecți de seamă precum: Ion Mincu, Petre Antonescu, Alexandru Orăscu și alții. Sculptura aduce elemente noi, moderniste, prin schimbarea stilului de lucru și ai viziuni artistice fiind realizate nenumărate capodopere artistice. Numeroși sculptori realizează sculpturi în piatră, lemn sau modelaj precum: Karl Storck, Carol Storck, Ion Georgescu, Vladimir Hegel, Dimitrie Paciurea și Constantin Brâncuși. Pictura ne aduce o întreagă paletă de schimbări majoritatea pictorilor români făcându-și studiile la Paris, la München sau în București încearcă să-și definească propiul stil de lucru îmbinând elemente ale modernismului cu cele ale tradiționalismului. În domeniu picturii întâlnim foarte mulți artiști români cum ar fi: Ștefan Luchian, Gheorge Tattarescu, Theodor Aman, Ion Andreescu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady și alții.

Ca și în țările din sud-estul Europei, pe teritoriul României la sfârșitul secolului al XVIII-lea, se resimte influența culturii bizantine. Îndeosebi în Moldova, și Țara Românească, această cultură se dezvoltă mai rapid. Spre deosebire de cele două țări românești, în Transilvania sunt prezente influențe ale curentelor artistice provenite din zona Europei centrale. Astfel, întâlnim influențe și chiar putem vorbi de arta romanică, arta gotică, renascentită, sau barocă. În secolul al XIX-lea, numit și „secolul națiunilor”, datorită noilor condiții politice, se pune accent pe legăturile cu Occidentul și astfel, se produce trecerea de la epoca medievală la epoca modernă. Pe teritoriul României, multă vreme au coexistat elementele orientale și occidentale, dând artei românești o imagine pitorească. România face legături directe și cu țări precum Franța și Italia de unde tinerii ce merg să studieze, aduc idei noi ce vor puse în practică în timpul revoluției din 1848. Atât Occidentul cât și Orientul, aduc schimbări accelerate determinând un efort de sincronizare a culturii și artei românești cu țările din aceste locuri. Asimilarea în ritm accelerat a schimbărilor în arta și cultura românească, au dat naștere unor fenomene specifice cum ar fi așa-zisa „ardere a etapelor” în care, anumite curente se succed într-un ritm rapid fără a mai urma evoluția normală. V. Florea, în lucrarea „Arta românească modernă”, afirmă în legătură cu acest fenomen:
„Zămislirea noilor forme de artă este adesea șovăielnică. În virtutea inerției, multe forme vechi dăinuie și după ce și-au pierdut fondul de odinioară, în timp ce forme noi se impun fără a dobândi și conținuturi corespunzătoare, fără a fi pe deplin asimilate și adaptate la condițiile specifice locale.” —V. Florea, Arta românească modernă



Dintre curentele artistice de proveniență din Apus, primul curent va fi neoclasicismul, chiar dacă uneori va avea influențe ale academismului. După apariția neoclasicismului, își vor mai face simțită prezența și alte curente occidentale, diminuând simțitor decalajul în timp față de arta Apusului.
NeoclasicismulArta si cultura romaneasca 300px-Universitatea_L Arta si cultura romaneasca Magnify-clip
Universitatea din Bucureşti, vechiul sediu.



Chiar de la sfârșitul secolului al XVIII-lea neoclasicismul, este prezent punându-și amprenta în edificii religioase, care adaptează elemente decorative specifice clasicismului pe structuri de tip bizantin. Aceste influențe, se observă și în cadrul arhitecturii, caselor boierești. După anul 1830, construcția de edificii mari se accentuează, dar din lipsă de specialiști se apelează la arhitecți străini. Clădirea Universității București, a fost construită în stil neoclasic ca și Hotelul Bulevard de primul arhitect român important, Alexandru Orăscu, acesta terminându-și studiile în Germania. Primele cursuri de arhitectură, vor fi predate la Iași și la București.


Eclectismul

Numeroși arhitecți francezi, formați în spiritul eclectismului au realizat în București un număr mare de construcții, ce aveau un aer parizian, de aici provenind și supranumele lui de „micul Paris”. Exemple de arhitectură eclectică pot fi: Palatul Băncii Naționale, 1885 (arhitect C. Bernard și A. Galleron), Atheneul Român, 1888 (arhitect A. Galleron), Casa de Economii și Consemnațiuni, 1900, (arhitect Paul Gottereau), toate din București


Linia națională

La sfârșitul secolului XIX, în paralel cu arhitectura eclectică, se afirmă și arhitectura veche românească, valorificându-se tradițiile arhitecturale românești. În arhitectura veche românească, se pune accent pe orientarea romantică care presupune preluarea stilistică din arhitectura gotică. Exemple elocvente sunt: Casa Filipescu (Casa Universitarilor) din București, reprezentând cel mai tipic monument de inspirație romantică de la noi, Castelul Peleș, din Sinaia, 1880, (arhitecți Doderer și Schultz), Palatul Administrativ din Iași, 1925 (arhitecți I. D. Berindei). Linia națională a fost inițiată de Ion Mincu, aceasta fiind numită și stil neo-românesc. Ion Mincu, îmbină în mod armonios, elemente din arhitectura noastră medievală, punând accent pe pridvorul cu arcade sau arcaturile în acoladă, elemente ce pot fi observate la Casa Lahovary (1886), Bufetul de la Șosea (1892) sau Școala Centrală de fete (1890), toate fiind construite în București. Un alt arhitect român, Petre Antonescu va continua stilul lui Ion Mincu. Acesta a creat clădirea primăriei din București sau Palatul Administrativ din Craiova. Stilul lui I. Mincu este preluat de o serie de arhitecți care pun în valoare elementele ornamentale din stilul brâncovenesc, aceștia fiind: Grigore și Cristofi Cerchez, Nicolae Ghica–Budești sau I. Socolescu. Arhitectura românească din 1900 (sau Arta 1900), are influențe provenite din mai multe curente de la începutul secolului XX, dar și din stilul neoromânesc. Construcții ce aparțin acestui stilului specific aniilor 1900 se pot găsi în Transilvania, având influențe ale secesionismului vienez, exemple putând fii: Palatul Culturii din Târgu Mureș terminat în 1913 (de arhitecții Jacab Dezso și Marcel Komor). Curentul Art Nouveau francez, va fi mai prezent în fostul regat, unde putem întâlni ce exemple Hotelul Athenée Palace și Casinoul din Constanța.


Sculptura

Sculptura în arta medievală românească pune accent pe decorațiuni. După mijlocul secolului al XIX-lea, se dezvoltă în România sculptura rond-bosse. Karl Storck, german la origine se stabilește în București și având un stil neoclasic, realizează o operă varită remarcându-se în portretistică („portretul lui Theodor Aman”) dar realizând și numeroase monumente, cum ar fi: „Domnița Bălașa”, „Spătarul Mihail Cantacuzino” (București). Acest sculptor are o contribuție deosebită în ceea ce privește începuturile învățământului academic, predând la catedra de sculptură din București. Fiul său, Carol Storck fiind elevul acestuia, își va continua studiile în Italia și Statele Unite ajungând astfel la un nivel profesional de invidiat. Carol Storck creează portrete („B. P. Hasdeu”), alegorii („Progresul”, „Electricitatea”), și sculptură monumentală („Carol Davilla”).

Ion Georgescu, fiind și el elev al Școlii de Arte Frumoase din București, realizează portrete într-un mod realist datorită unor vaste cunoștințe anatomice(„Actorul Miahil Pascaly”), dar are și înclinații spre romantism(„Copiliță rugându-se”). Acesta are realizări și în domeniul sculpturii monumentale, creând statuia lui Gheorghe Lazăr din Piața Universității din București și statuia lui „Gheorghe Asachi de la Iași, dar și figuri alegorice „Justiția” și „Agricultura” de la Banca Națională din București. Un oponent al neoclasicismului lui Georgescu este Ștefan Ionescu-Valbudea, ce pune accent pe anatomia umană, caracterizată prin forță și dramatism. Dintre lucrările sale se remarcă „Mihai Nebunul” și „Speriatul” fiind tratate cu un modelaj nervos, anticipând opera îndrăzneață a lui Paciurea.

Un alt sculptor, Vladimir Hegel de origine poloneză, stabilit în București realizează câteva lucrări importante printre care se numără și „Monumentul pompierilor din Dealul Spirii” din București. Acesta, în calitate de profeseor îi va avea ca elevi pe D. Paciurea și C. Brâncuși


PICTURA


La începutul secolului al XIX-lea, își face simțită prezența tradiția occidentală și pe meleagurile românești. În pictură această tradiție este confirmată prin numărul mare de portrete. La sfârșitul secolului al XVIII-lea pictorii se diferențiază de vopsitorii de tot felul, astfel ei sunt numiți „zugravii de subțire” iar ceilalți „zugravii de gros”. Pictorii de pe meleagurile României provin din rândul iconarilor, a foștilor pictori de biserici sau din pictorii străini experimentați în țările de unde provin. Portretele realizate de „zugravii de subțire” sunt hieratice, prezentând naivități de desen și în general convenționalism. Spre deosebire de pictură, arta grafică este mai detailată insistând pe realizarea detaliului în vestimentație, fie orientală sau occidentală. Lucrările realizate în această perioadă erau în mare parte anonime deoarece, autorii nu își puneau semnătura neavând conștiința paternității artistice. Se fac remarcați la începutul secolului al XIX-lea pictori ca Nicolae Polcovnicul(„Autoportret”), Ion Baromir, Eustatie Altini îmbrățișând neoclasicismul vienez și având calități de colorist, Giovanni Schiavoni stabilit o perioadă la Iași realizează chipul unui personaj, cum este „Vornicul Burada”, stăpânind foarte bine știința clarobscurului. Un merit deosebit îl are un alt reprezentant al școlii italiene pe nume Niccolo Livaditti ce introduce și la noi portretul de grup(„Familia Vornicului Alecsandri”). Cehul Anton Chladek lucrează portrete folosind o tehnică miniaturală, dar este cunoscut și prin faptul că va avea printre ucenicii săi și pe Nicolae Grigorescu.


În prima jumătate a secolului XIX, în domeniul învățământului artistic, apar și în România, primele inițiative. Astfel, Gheorghe Asachi inaugurează „clasul de zugrăvie” de la Academia Mihăileană din Iași recomandându-le pictorilor, realizarea „tabloanelor istorice”. La Colegiul „Sfântul Sava” din București, la catedra de desen se află Carol Valstain ce a realizat „Portret în albastru” stabilind o armonie de tonuri reci. În anul 1848 în momentele de entuziasm ale revoluției, pictura românească având tente de romantism, trece printr-o schimbare aceasta fiind la nivelul transmiterii mesajului artistic. Alt pictor este și Constantin Daniel Roshental ce va fi cunoscut prin realizarea tabloului alegoric „România revoluționară”, creând „o figură eroică, nobilă și blândă”. Ion Negulici, renumit în arta portretului(„N. Bălcescu”, „C. A. Rossetti”) realizează o lucrare deosebită prin prospețimea culorilor numită „Bărăția din Câmpulung”. Barbu Iscovescu printre lucrările sale cele mai cunoscute, întâlnim și portretele unora dintre conducătorii revoluției cum ar fi „Avram Iancu”.
AcademismulArta si cultura romaneasca 250px-Carol_Popp_de_Szathmary_-_Alexandru_Ioan_Cuza




Stilul academic pătrunde încet încet pe la mijlocul secolului al XIX-lea și în România, deși în pictură se regăsesc și elemente venind dinspre Romantism sau Realism. Deși există o paletă mare a genurilor, portretul rămâne încă de actualitate. Un important pictor academist român este Gheorghe Tattarescu care mai întâi ca „zugrav de subțire” își arată interesul pentru portretism. Fiind atras de arta academică de factură clasică și formându-se în spiritul frumosului ideal dobândit prin absolvirea „Academiei di San Luca” din Roma, reîntors în țară relizează numeroase compoziții mitologice și religioase(„Agar în deșert”), dar și numeroase ansambluri de pictură murală bisericească. O compoziție deosebită este „Deșteptarea României”, transmițând cu generozitate idealuri naționale este tratată cu mai puțin interes. Tattarescu este capabil de a transmite sentimente deosebite prin lucrările sale pline de prospețime cum sunt „Portretul lui Bălcescu” sau „Peștera Dâmbovicioara”. În a doua jumătate a secolului XIX, artiști români acordă o importanță momentului Unirii Principatelor, un exemplu fiind compoziția istorică a ardeleanul Constantin Lecca numită „Uciderea lui Mihai Viteazul”. Constantin Lecca ca și pictorul Mișu Popp, pictează portrete feminine punând în valoare sufletul feminin. Gh. Panaiteanu-Bardasare, un alt pictor important școlit la Academia din München, dobândind un stil de pictură de o corectitudine „pedantă și rece” înființează Școala de Arte Frumoase din Iași. Tot în sfera academismului găsim și pe „Carol Popp de Szathmary” pictor și grafician cu înclinații romantice. Față de Tattarescu, acesta pune accent pe observarea directă a realității și realizează în picturile sale aspecte pline de pitoresc surprinse în târguri sau bâlciuri, oameni și monumente adunate în călătoriile sale prin țară sau orient folosindu-se de creion sau aparatul de fotografiat.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Noi 21, 2011 1:00 am

CONSTANTIN BRANCUSI

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană. Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii îi scriu numele Brancusi.

Născut în data de 18 februarie 1876, Constantin este al șaselea copil al lui Nicolae și Maria Brâncuși. Prima clasă primară o face la Peștișani, apoi continuă școala la Brădiceni. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă și ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii și birturi.

După ce a urmat Școala de Arte și Meserii în Craiova (1894 - 1898) vine la București unde absolvă Școala de Belle-Arte în 1902. În timpul studenției, chiar în primul an, în 1898, lucrarea sa Bustul lui Vitellius obține „mențiune onorabilă”, Cap al lui Laocoon din 1900 obține medalia de bronz, iar Studiu din 1901, câștigă medalia de argint. Timp de doi ani, între 1900 și 1902, cu ajutorul doctorului Dimitrie Gerota, realizează Ecorșeu, un studiu pentru reprezentarea corpului omenesc, lucrare căreia i se atribuie o medalie de bronz. Precizia detaliilor acestei lucrări va face ca Ecorșeul să fie folosit în școlile românești de medicină, după ce se vor face câteva copii, iar Marcel Duchamp va include fotografia Ecorșeului în expoziția pe care o va organiza la sfârșitul anului 1933 la Galeria Brummer din New York City.
Arta si cultura romaneasca 220px-Carol_Davila_-_de_Brancusi Arta si cultura romaneasca Magnify-clip
Carol Davila - Sculptură de Constantin Brâncuşi din 1903, expusă din 1912 în curtea Spitalului Militar Central din București



În 1903, primește prima comandă a unui monument public, bustul generalului medic Carol Davila, care va fi instalat la Spitalul Militar din București și reprezintă singurul monument public al lui Brâncuși din București. Pleacă în 1904 la studii la München, dar după șase luni o pornește pe jos prin Bavaria, Elveția până la Langres, în Franța, de unde ia trenul până la Paris. În 1905 reușește la concursul de admitere la prestigioasa École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, unde lucrează în atelierul lui Antonin Mercié până în 1906 când, atingând limita de vârstă, părăsește școala. Refuză să lucreze ca practician în atelierul lui Auguste Rodin, rostind cuvintele devenite celebre: „Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres” (La umbra marilor copaci nu crește nimic).

Expune pentru prima dată la Société Nationale des Beaux-Arts și la Salon d'Automne din Paris în 1906. Creează în 1907 prima versiune a Sărutului, temă pe care o va relua sub diferite forme până în 1940, culminând cu Poarta Sărutului parte a Ansamblului Monumental din Târgu-Jiu. În 1907 închiriază un atelier în Rue de Montparnasse și intră în contact cu avantgarda artistică pariziană, împrietenându-se cu Guillaume Apollinaire, Fernand Léger, Amedeo Modigliani, Marcel Duchamp. Va începe lucrul la Rugăciunea, o comandă pentru un monument funerar ce va fi expusă în Cimitirul „Dumbrava” de la Buzău. În 1909 revine pentru scurt timp în România și participă la „Expoziția oficială de pictură, sculptură și arhitectură”. Juriul Expoziției, prezidat de Spiru Haret acordă premiul II ex aequo lui Brâncuși, Paciurea, Steriadi, Petrașcu, Theodorescu-Sion. Colecționarul de artă Anastase Simu îi cumpără sculptura Somnul iar bustul în ghips al pictorului Nicolae Dărăscu este achiziționat de Ministerul Instrucțiunii Publice.

Până în 1914, participă cu regularitate la expoziții colective din Paris și București, inaugurând ciclurile Păsări Măiestre, Muza adormită, Domnișoara Pogany.

În 1914, Brâncuși deschide prima expoziție în Statele Unite ale Americii la Photo Secession Gallery din New York City, care provoacă o enormă senzație. Colecționarul american John Quin îi cumpără mai multe sculpturi, asigurându-i o existență materială prielnică creației artistice. În același an, ministrul de interne al României respinge proiectul monumentului lui Spiru Haret comandat cu un an înainte. Brâncuși va păstra lucrarea în atelier și o va intitula Fântâna lui Narcis. În 1915, începe să execute primele lucrări în lemn, printre care 2 Cariatide și Fiul risipitor. La Paris, în 1919, apare volumul „La Roumanie en images” cu cinci reproduceri după lucrări ale lui Brâncuși. Un an mai târziu, participă la expoziția grupării „La Section d'Or” în Franța, la expoziția grupării „Arta română” la invitația lui Camil Ressu în România, la „Festivalul Dada”, unde semnează manifestul intitulat Contre Cubisme, contre Dadaiseme. În revista Little Review din New York, apare, în 1921, primul studiu de amploare cu 24 de reproduceri din opera lui Brâncuși, semnat de poetul american Ezra Pound. De altfel, sculptorul avea să realizeze ulterior un celebru portret al acestuia.

Participă la o mișcare de protest contra lui André Breton și în apărarea lui Tristan Tzara. La 30 noiembrie 1924, expune la Prima expoziție internațională a grupării „Contemporanul” din București. Doi ani mai târziu, la Wildenstein Galleries, din New York, se deschide cea de-a doua expoziție personală a sa.

Până în 1940, activitatea creatoare a lui Brâncuși se desfășoară în toată amploarea ei. Operele sale de seamă din ciclul Pasărea în văzduh, ciclul Ovoidului precum și sculpturile în lemn datează din această perioadă. În același timp, Brâncuși participă la cele mai importante expoziții colective de sculptură din Statele Unite ale Americii, Franța, Elveția, Olanda și Anglia.

În atelierul său din Impasse Ronsin, în inima Parisului, Brâncuși și-a creat o lume a lui, cu un cadru și o atmosferă românească. Muzeul Național de Artă Modernă din Paris (Centre Pompidou) are un număr important de lucrări ale lui Brâncuși, lăsate prin testament moștenire României, dar acceptate cu bucurie de Franța, împreună cu tot ce se afla în atelierul său, după refuzul guvernului comunist al României anilor 1950 de a accepta lucrările lui Brâncuși după moartea sculptorului.

În România, în epoca realismului socialist, Brâncuși a fost contestat ca unul din reprezentanții formalismului burghez cosmopolit. Totuși, în decembrie 1956, la Muzeul de Artă al Republicii din București s-a deschis prima expoziție personală Brâncuși din Europa. Abia în 1964 Brâncuși a fost „redescoperit” în România ca un geniu național și, în consecință, ansamblul monumental de la Târgu-Jiu cu Coloana (recunoștinței) fără sfârșit, Masa tăcerii și Poarta sărutului a putut fi amenajat și îngrijit, după ce fusese lăsat în paragină un sfert de veac și fusese foarte aproape de a fi fost dărâmat.

Anii 1897 - 1906

La începutul carierei sale, sculpturile lui Brâncuși au constat mai ales din reprezentări clasice ale formei umane. Perioada dintre 1897 și 1907 este caracterizată de o acumulare sensibilă cunoștințe și îndemânare, dar și de căutarea a diferite soluții de modelare a materialelor. După 1905, viziunea artistului a devenit mai clară și mai puternică. Ca o consecință imediată, transformarea structurii operei sale a suferit o evoluție rapidă, astfel încât, începând încă din 1907, reprezentările antropomorfe încep să cedeze locul sculpturilor care îl vor prefigura pe artistul Brâncuși de mai târziu, acela care va urma să intre în conștiința universală.

Din această perioadă datează operele:


  • 1897 - Craiova - Bustul lui Gheorghe Chițu
  • 1898 - București - Bustul Vitellius
  • 1900 - București - Capul lui Laocoon
  • 1902 - București - Ecorșeul
  • 1902, probabil ianuarie - București - statuetă simbolizând muzica corală românească
  • 1902, octombrie - Craiova - bustul lui Ion Georgescu-Gorjan
  • 1903 - București - bustul generalului doctor Carol Davila
  • 1905 - Paris - Orgoliu
  • 1906 - Paris - Copil - ghips
  • 1906 - Paris - Supliciu - piatră
  • 1906 - Paris - Cap de copil - bronz
  • 1906 - Paris - bustul Victoriei Vaschide
  • 1906 - Paris - bustul doctorului Zaharia Samfirescu
  • 1906 - Paris - portretul pictorului Nicolae Dărăscu

Din 1963 până azi, au apărut în toate părțile lumii peste 50 de cărți și monografii și mii de studii și articole despre Constantin Brâncuși, stabilind în mod definitiv locul lui ca artist genial și chiar ca „unul din cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor” (Jean Cassou). În 1937, cunoscutul sculptor Henry Moore scria: „Brâncuși a fost acela care a dat epocii noastre conștiința formei pure”. Mai aproape de noi, Frank Gehry indică cu precizie influența pe care marele sculptor român a avut-o asupra sa.

Constantin Brâncuși a eliberat sculptura de preponderența imitației mecanice a naturii, a refuzat reprezentarea figurativă a realității, a preconizat exprimarea esenței lucrurilor, a vitalității formei, a creat unitatea dintre sensibil și spiritual. În opera sa, Brâncuși a oglindit felul de a gândi lumea a țăranului român. Prin obârșia sa țărănească, și-a aflat rădăcinile adânci ale operei sale în tradițiile, miturile și funcția magică a artei populare românești. Brâncuși a relevat lumii occidentale dimensiunea sacră a realității.

Figură centrală în mișcarea artistică modernă, Constantin Brâncuși este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganța formei și utilizarea sensibilă a materialelor, combinând simplitatea artei populare românești cu rafinamentul avantgardei pariziene. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea cât și importanța acordată luminii și spațiului sunt trăsăturile caracteristice ale creației lui Brâncuși. Opera sa a influențat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură și desen

În anul 1957, Brâncuși îl cheamă pe arhiepiscopul Teofil, preot la biserica ortodoxă, se spovedește și se împărtășește, apoi îi mărturisește că moare „cu inima tristă pentru că nu mă pot întoarce în țara mea”.

Pe data de 16 martie 1957, Constantin Brâncuși se stinge din viață la ora 2 dimineața, iar în data de 19 martie este înmormântat la cimitirul Montparnasse din Paris.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMar Dec 13, 2011 1:18 am


Nicolae Grigorescu

NICOLAE GRIGORESCU se naste în satul Pitaru (judetul Dâmbovita), fiind al saselea copil al lui Ion si al Ruxandei Grigorescu. În 1843, când îi moare tatal, familia se muta la Bucuresti, în mahalaua Caramidarilor, în casa unei matuse. Dupa o timpurie ucenicie (1848-1850), in atelierul pictorului ceh Anton Chladek, la Bucuresti, executa icoane pentru bisericile din Baicoi (1853) si Caldarusani (1854-1856), si picturi murale pentru bisericile Zamfira (1857) si Agapia (1858- 1861). La interventia lui Mihail Kokalniceanu care il intalneste pe artist la Agapia, primeste in 1861, o bursa de la Ministerul Moldovei, pentru a studia la Paris. In 1862-1863, frecventeaza atelierul lui Sebastien Cornu, unde este coleg cu Renoir.

Face copii la Luvru, dupa panzele lui Gericault, Rubens, Rembrandt s.a. In cursul verilor, pana in 1869, lucreaza la Barbizon, in alte locuri din preajma Parisului, in atmosfera cultului pentru pictura in plein-air, ce pregateste apropiata afirmare a impresionistilor. Expune la Salonul parizian (din 1868), la Expozitiile artistilor in viata din Bucuresti (incepand cu 1870) si la expozitiile organizate (din 1973) de "Societatea Amicilor Belelor-Arte". In anii 1873-1874 face o calatorie de studii prin Italia, Viena, Grecia si Constantinopol. Ia parte, ca pictor de front, la razboiul de independenta din 1877-1878, facand numeroase desene ce vor sta la baza unor compozitii. Din 1879 pana in 1890, lucreaza indeosebi in Franta, fie in Bretania, la Vitre, fie in atelierul sau din Paris. Revenit in tara, deschide mai multe expozitii personale la Ateneul Roman (1891, 1895, 1900, 1901, 1902, 1904).

Construieste, la Campina, o casa, devenita apoi muzeu. Intr-un moment decisiv pentru constituirea culturii Romaniei moderne - in poezie se afirma geniul lui Eminescu - pictorul intreprinde o spectaculoasa inovare a limbajului plastic. Cu o formatie in care recunoastem filonul traditiior picturii murale, de care se apropie in primii ani ai tineretii, si, deopotriva, experientele impresionistilor, Grigorescu se manifesta, in diverse genuri, cu o autoritate al carui ecou se va prelungi in secolul al XX-lea, chiar si dupa disparitia pictorului. Este primul dintre fondatorii picturii romane moderne - urmat curand de Andreescu si Luchian - si numele sau devine un simbol pentru tinerele generatii de artisti care, in primele decenii ale acestui secol, cautau sa identifice si sa aduca in lumina valorile profund definitorii ale spiritualitatii romanesti. In portrete (D. Grecescu, Carol Davila, Andreescu la Barbizon), autoportrete, compozitii inspirate de experienta participarii la razboiul de independenta (Atacul de la Smardan, Rosior calare, Scenele cu prizonieri turci), in seria de "Care cu boi", in peisajele realizate in tara sau in timpul calatoriilor in strainatate (La Posada, Pescarita din Granville, Raspantie in oras la Vitre, Batrana din Brolle, Bordei in padure, Peisaj de toamna) se impun aspecte ale unui stil si ale unei viziuni inconfundabile.

Exercitiul lucrului in aer liber aduce paletei sale luminozitate, iar modului de constructie plastica o inedita imbinare intre rigoare si spontaneitate. Realul asupra caruia isi indreapta atentia pictorul isi pastreaza, in datele esentiale, configuratia, dar acest lucru se produce in "geometria secreta" a compozitiei, in planul profund al compozitiei, pentru ca la suprafata se face simtit jocul incidentelor, energia tuselor care involbureaza pasta. Aceasta placere a inregistrarii concretului aflat sub fluxul schimbator al luminii, il mentine pe artist intr-un permanent interes fata de ansamblul lumii vizibile, careia nu-i exploateaza elementele pitoresti, ci ii subliniaza doar valorile in contextul ambiantei devenite familiare .NICOLAE GRIGORESCU (1838-1907). într-un fel punctul lui de pornire n-a fost diferit de al lui Aman. Si el a început sa picteze tot ca un academist. Spre deosebire de altii, consuma însa repede experientele înaintasilor si depaseste acest stadiu într-un mod exploziv, în stare sa ne uluiasca.
.
De pe acum atasamentul sau la realitatea înconjuratoare îsi spune apasat cuvântul într-o pronuntata individualizare a personajelor biblice pentru care-si ia adesea modele din anturajul imediat. Judecind monumentalul ansamblu de la Agapia, executat la 20—23 de ani, este limpede pentru oricine ca pictura religioasa nu avea secrete pentru tânarul zugrav, preocupat în paralel si de compozitia istorica ale carei probleme le asimileaza la fel de usor, cum o poate dovedi lucrarea Mihai dupa batalia de la Calugareni.
Asadar, când, dupa o prima tentativa neizbutita, Grigorescu ajungea în sfârsit, în 1861, la Paris, el era un artist aproape desavârsit din punctul de vedere al traditiei. Se mai punea doar problema adân-cirii unor cunostinte, a unor confruntari cu arta din muzee si din ateliere si bineânteles aceea a obtinerii unor diplome, premii etc, care sa-i permita, o data întors în patrie, sa-si revendice drepturile de a intra în învatamânt si de a participa la viata artistica oficiala, bucurându-se de o seama de privilegii. Conform acestui program curent la predecesorii sai, a si intrat imediat într-un atelier, la Sebastien Cornu, unde — amanunt interesant — îl are coleg pe Renoir. Tocmai în acest moment a intervenit însa cotitura brusca ce avea sa faca din Grigorescu promotorul unui mod nou, în tara noastra, de a gândi plastic. Parasind foarte cccând atelierul lui Cornu si renuntând cu buna stiinta la avantajele imediate, ce le promitea pentru viitoarea sa cariera formarea într-un asemenea atelier, a preferat sa aleaga calea libertatii de creatie, si sa-si gaseasca locul alaturi de grupul pictorilor din padurea Fontainebleau. Afinitati si glasuri neauzite, de dincolo de constiinta, îl atrageau pesemne spre acel mod mai sincer, mai natural, mai democrat de a întelege pictura, macar ca un asemenea drum, incompatibil cu linia oficiala, nu-i fagaduia nici situatie materiala, nici glorie.

Pentru a lua aceasta hotarâre i-a trebuit lui Grigorescu modestia omului simplu, un anumit temperament si, fara îndoiala, ceva din dragostea pentru natura, din vocatia pentru simplitate si bun simt a taranului.
Sosit la Barbizon si adoptat de colectivul confratilor mai vârstnici de acolo — cum rezulta din documente comunicate si comentate de Remus Niculescu, principalul exeget al pictorului, fostul zugrav de biserici trece printr-o scurta dar hota-râtoare transformare. Influente puternice se exercita asupra sa din multiple directii, în primul rând exemplul prestigios al lui Millet în ceea ce priveste încadrarea omului, a taranului în peisaj; apoi acela al lui Corot în redarea copacilor, a colturilor intime din natura; acela al lui Jacque si Troyon, de asemenea, în redarea apusurilor de soare si respectiv a scenelor cu animale întorcându-se de la pasune, în sfârsit al lui Courbet, într-o oarecare masura, când este vorba de portrete, mai ales, dar si exemplul unor pictori vechi pe care-i studiaza în muzee si dupa care executa copii, cum sunt Rembrandt, Ru-bens, Gericault, Prud'hon, Salvator Rosa, n-a fost fara urmari în ceea ce priveste închegarea stilului, atât de personal totusi al lui Grigorescu.
în adevar, fara sa se îndatoreze în mod exceptional nici unuia dintre artistii citati si asimilând de la fiecare doar ceea ce se potrivea conceptiilor si temperamentului sau, Grigorescu ajunge foarte timpuriu la o viziune întru totul proprie, dar conforma unui mod de a simti iscat din acelasi fond spiritual comun indivizilor din mijlocul carora el a purces.

De contactul cu pictura franceza opera lui Nicolae Grigorescu se resimte în ansamblu. Astfel, daca optiunea sa pentru plein-air va fi hotarâtoare pentru orientarea sa spre peisaj, gen nepracticat de el pâna la venirea în Franta, nu-i mai putin adevarat ca schimbari radicale vor interveni si în compozitiile cu figuri sau în portret, desi acestea îl preocupasera si pâna acum. Ba poate ca tocmai din analiza acestor genuri ne putem da mai bine seama ce a însemnat pentru artist contactul cu maestrii francezi. Urmarindu-i pe o perioada de un deceniu realizarile, sunt apoi chipurile de tarancute; voioase sprintare, mândre, în portul lor popular: Taranca cu marama, Taranca voioasa, Taranca din Muscel, Fata cu ulciorul, Fata sezând pe un tapsan, Fata cu basmaua galbena, sau de tarani: Taran de la munte, Cioban (1874), Unchias de la munte.
In toate deslusim interesul si simpatia artistului pentru fiintele simple, pentru sanatatea fizica si morala întâlnita la oamenii din popor.
Cam acelasi lucru se petrece si cu compozitia. Renuntând la imaginarea unor scene istorice conventionale si mânat de un puternic sentiment patriotic, Grigorescu a participat la greaua campanie a Razboiului pentru independenta de la 1877 pentru a imortaliza, în tablouri pline de adevar, eroismul si jertfa acelorasi tarani pe care-i pictase în îndeletnicirile lor pasnice. Date fiind conditiile grele de front, ceea ce prevaleaza în activitatea acestei perioade sunt desigur însusirile de desenator ale artistului care surprinde într-o serie de schite cele mai diverse scene si atitudini din campanie. Nu lipsesc însa nici studiile în ulei capabile sa redea cu forta de convingere si cu o rara îndemânare tehnica fie scene de înclestare din toiul luptei (Lupta de la Rahova, Atacul de la Smirdan, Spionul), fie aspecte din spatele frontului (Convoi de prizonieri, Care cu proviant). Dar si chipuri de ostasi români, luminoase, mândre cum sunt Dorobantul, Gornistul sau posomorite, triste, de Prizonieri turci, dovacla a compasiunii artistului si a întelegerii legilor aspre ale razboiului.

Dar marele aport al lui Grigorescu la pictura româneasca este în domeniul peisajului. Nu numai ca el pune acest gen, desconsiderat în trecut, în centrul activitatii sale, ci îl si concepe altfel decât pâna acum. O radicala schimbare a atitudinii fata de natura are ca urmare transformarea peisajului dintr-un decor conventional si lipsit de viata, într-un echivalent poetic al motivului în fata caruia artistul vibreaza sincer. Narativul este înlocuit astfel cu liricul. înregistrarea amanuntelor preocupata sa devina document lasa locul trairii subiective. Iar în locul folosirii culorii spune, definitorii pentru arta maestrului francez. în Mocanul, în Maternitate, în Vatra de la Rucar, dar mai ales în Taran la sapa si în Taranca franceza cu sacul în spate — toate din prima perioada — exista un accent grav pus pe prezenta omului. Cu timpul însa, pe masura ce pictorul devine tot mai mult el însusi, amintirea lui Millet se sterge si în tablourile cu tarani vom întâlni tot mai rar acea atitudine reculeasa care caracterizeaza «taranul-idee» al lui Millet. în mijlocul naturii în care este plasat în virtutea unui panteism rustic, definitoriu pentru viziunea lui Grigorescu, taranul se comporta firesc, fara gesturi declamatorii, adica în rând cu casuta lui modesta, cu copacul din preajma ei, cu iarba, cu boulenii pe care-i îndeamna blajin, cu câinele si cu turma de mioare.
O adevarata monografie a satului românesc, a celui din zona dealurilor, se configureaza din scenele cele mai simple: un car cu boi trece un vad, altul vine agale încarcat cu fân, un taran îsi ara ogorul, doua fete torc la poarta, un convoi de carute vin de la bâlci, un ciobanas pazeste turma. Interesant ca în toate împrejurarile: la munca si la razboi, ca soldat, la petrecere, la bâlci, când se aduna mai multi laolalta sau în singuratatea naturii, taranii lui Grigorescu împartasesc o stare de voiosie, de încredere si de optimism robust. Supunând realitatea unui proces electiv preferential si alegând din ea doar ceea ce corespunde sufletului sau, adica stabilindu-se cu sevaletul într-o anume regiune (cea a dealurilor), manifes-tând predilectie pentru un anumit tip de barbat si de femeie, pentru o anumita vârsta (cea a tineretii), pentru un anumit anotimp (vara), pentru un anumit copac (mesteacanul) s.a.m.d. si, dimpotriva, ignorând aspectele mai sumbre, « pictorul colnicelor românesti» ne-a înfatisat desigur un tablou cam unilateral, înfrumusetat, idealizat. Faptul este mai accentuat catre sfârsitul vietii când un idilism factice, pe gustul burgheziei, îsi face loc în tratarea acestei teme vâtamând operei sale în ansamblu

Dar nu-i mai putin adevarat ca în ciuda unilateralitatii ei, imaginea taranului asa cum a fost zugravita de Grigorescu este foarte sugestiva, viabila si în ultima instanta plina de autenticitate. Este meritul mare al pictorului de a fi cântat oarecum unilateral bucuriile, dragostea de viata, frumusetea fizica si morala a taranului fara sa alieneze realitatea, fara s-o falsifice. Pentru ca, în adevar, nimic nu altereaza nici emotia si nici impresia de autentic a imaginilor create de acest c rapsod al pamântului nostru », cu atât mai mult cu cât ocolirea aspectelor mai sumbre ale realitatii n-a fost atât de sistematica pe cât se crede. Chiar daca ar fi sa amintim doar bordeiele pictate de el, si Cioflec ne asigura ca «n-a fost expozitie în care sa nu figureze o casa de om sarac», ar fi de ajuns ca sa amendam imaginea unui Grigorescu eminamente idilic. Au fost însa în opera sa si imagini în care realitatea înfatisata se cere condamnata, cum este cea a Vechilului, având, e drept, ca punct de pornire, portretul unui cunoscut, dar ridicata, în planul artei, la un nivel de generalizare cu profunde semnificatii sociale.
în orice caz, îi va fi trebuit acestui artist o mare sinceritate si o pasiune acaparatoare, o traire trup si suflet a temelor rurale ca sa poata surprinde acel genius Iod, acea imagine vie si particulara atât de specifica tarii sale si s-o etaleze cu atâta forta de convingere. Caci nimeni pâna la el — asa cum arata Nicolae Iorga — « n-a fost în stare sa ni spuie ... ca tara noastra, tara neamului nostru are acest cer, aceasta lumina, aceste perspective si ca fiii ei cei mai adevarati, sub pânzaturile lor aspre, au, când sunt veseli, acest zâmbet si acest înteles în ochii adânci atunci când îi fura taina vietii sau a firii ».

Fara sa faca scoala în adevaratul sens al cuvântului, Nicolae Grigorescu reuseste prin exemplul si mai ales prin succesele sale sa determine pe multi pictori, chiar dintre cei formati în spiritul academismului, sa abordeze de pe o pozitie apropiata de a sa teme luate din realitatea obisnuita, în special peisaje.

„În ultimii zece ani ai vieţii a descoperit şi alte caracteristici ale priveliştilor noastre de câmpii şi dealuri. Acea învăluire a priveliştilor într-o tonalitate minerală alb-cenuşie reală în zori, când ceţurile străvezii învăluie totul spre amurg când praful drumurilor, funingei, împăienjenesc lumina sau, dimpotrivă, la nămiezi, cînd soarele şterge unele culori şi netezimea unei forme.” (Petru Comarnescu, „Nicolae Grigorescu”, Ed. ESPLA, 1959, apud „Nicolae Grigorescu”, Ed. Alcor Edimpex SRL, Bucureşti, ediţia a II-a, 1998, p.11)

Ultima etapă a operei lui Grigorescu marcheză un punct culminant în arta românească. Atât evoluţia artistică a pictorului câmpenean, cât şi tehnica acestuia au depăşit pe cele ale contemporanilor săi. Pricipalele problematici ce l-au preocupat aveau să se resimtă, mai ales după dispariţia lui, în soluţiile adoptate de alţi artişti români: Luchian, iar mai târziu, Camil Ressu, şi-au canalizat eforturile creative către alte planuri decât cele cu care ne obişnuiseră. După 1906, Jean Al. Steriadi şi N. Dărăscu aveau să trateze problemele impresioniste cu un alt spirit, în totalitate nou. Însă, marele merit al lui Grigorescu constă în extraordinarul contact al acestuia cu natura, un contact mai mult vizual decât raţional. Pentru a reuşi penetrarea tuturor misterelor naturii şi analizarea fenomenelor naturale, până la cel mai subtil ultim efect, ochiul pictorului român trebuia să fi fost de o conformaţie particulară şi de o extremă sensibilitate.

În istoria picturii româneşti, Grigorescu a avut acest mare privilegiu, şi anume acela de a zdrobi bariera impresionismului primar. În ultima perioadă a activităţii sale, Grigorescu operează o detaşare faţă de semnele distinctive ale formelor, ce individualizează fiecare obiect, integrându-le în marea orchestraţie a culorilor ce generează formele şi aspectul general. Decantarea paletei cromatice, ce se reduce la tonalităţi de lumină, determină o anumită esenţializare a formelor. Acum tuşele sunt largi, onctuoase, înfăţişând parcă firea pasională a artistului în redarea motivului simplu, dar cu un extraordinar impact vizual. Este vorba de aşa zisă „periodă albă” a lui Grigorescu, aşa cum a fost numită de către criticii de specialitate.

Arta grigoresciană a ultimilor zece ani de viaţă, înfăţişează acel rafinament, rezultat al folosirii nuanţelor luminoase ce par a transforma fenomenele din natură. Problematica luminii a fost îndelung studiată de către Grigorescu, sub toate aspectele sale, iar arta acestuia nu are nicio tendinţă pentru abstractizare. Fără vreo apartenenţă la domeniul raţionalului, creaţia lui Grigorescu este rezultatul propriilor observaţii făcute în mijlocul naturii. Lumina poate fi o feerie pentru spectator, însă în realitate aceasta este la fel de concretă ca şi forma care dealtfel există, pentru pictor, în funcţie de lumină. Cu aceste tendinţe, adăugate la marile sale relizări, ultimii ani ai creaţiei grigoresciene au marcat apogeul artei sale.

Realitatea, în cazul acestuia, nu prezintă doar un aspect unic, acela al formei, iar fenomenele din natură au aspecte diferite, aspecte pe care Grigorescu insistă în operele sale: volum, spaţiu, culoare, atmosferă, lumină. Lumina pe care pictorul o reprezintă, captează nuanţele culorilor.

Ceea ce vom numi „spiritualitatea lui Grigorescu”, proprie manierei ultimilor ani este de fapt o trasfigurare sau, mai bine zis, o consecinţă a rafinamentului sensurilor sale.

Liric prin intermediul propriilor sentimente– aşadar, impresionist – Nicolae Grigorescu a transmis acelaşi lirism şi operei sale de maturitate. Pentru pictorul impresionist: cerul, pământul, întregul cosmos este culoare, sunt tuşe în nuanţe diferite sub efectul luminii soarelui. Uşoara atingere a tuşelor de culoare este ca o delicată notă dintr-o melodioasă vocaliză. Există o diferenţă substanţială între impresionismul francez şi realizările lui Grigorescu. Pentru acesta din urmă, subiectele tablourilor sale nu au acel aspect „pulverizat”, ca efect al razelor soarelui, cum este cazul lui Monet, de exemplu. Grigorescu adoptă tehnica plein-air-ului, pe care o stăpâneşte prin mijloace proprii, ce se detaşează atât de arta maeştrilor de la Barbizon, cât şi de cea a impresioniştilor. Pentru acesta, pictura a fost, înainte de toate o artă a culorilor, în care pictorul român a urmărit transfigurarea motivului cu ajutorul senzaţiilor date de lumină.

Monografia satului românesc

Fiu al pamântului, Nicolae Grigorescu se simte atras de toate acele aspecte ale naturii pe care le redă cu cea mai înaltă pricepere în peisajele sale. O importantă caracteristică a peisajului grigorescian este legătura acestuia cu omul, ţăranul român, pe care îl zugrăveşte în mediul său natural. Ca şi în cazul peisajelor, Grigorescu îşi supune personajele aceloraşi legi ale luminii, un fapt ce are ca rezultat imediat o decantare a formelor.

Scenele simple - un car cu boi pe drumul de întoarcere către casă, un ţăran îşi ară pamântul, câteva tinere torc în faţa casei, un ciobănaş păzeşte o turmă de oi – sunt pentru Grigorescu tematici predilecte ce formează o adevărată monografie a satului românesc, din zona dealurilor. Personajele sale, indiferent de împrejurările în care se află, sunt învăluite de bucurie, optimism şi încredere, doar acele caracteristici care corespundeau sufletului artistului. Din numeroasele personaje ce alcătuiesc universul creaţiei grigoresciene, iese uşor în evidenţă dorinţa artistului de selectare a anumitor repere: o anume regiune (cea de deal), o anumită vârstă pentru personajele sale (cea a tinereţii), un anumit anotimp (cel însorit al verii), eliminând astfel acele aspecte ale realităţii care putea aduce tristeţe operelor sale. În pofida unilateralităţii ei, imaginea ţăranului român grigorescian este plină de semnificat şi autenticitate.

Centru al naturii, tânărul ciobănaş prezent în opera „Ciobănaş pe Valea Doftanei” – datată 1903 - se comportă firesc, fără gesturi care să alude la reprezentarea ţăranului-idee - acea atitudine de reculegere specifică primelor opere grigoresciene - unde se resimţea ceva din spiritul lui Millet. El formează un unic cadru cu pământul dealurilor, cu copacii, cu linia cerului reprezentat, cărora le aparţine în mod intim.

Cu o mare sinceritate şi pasiune, cu acea trăire profundă a temelor sale rurale, pictorul Nicolae Grigorescu a reuşit să surprindă exact imaginea vie, specifică ţării sale pe care nimeni – aşa cum consemna Nicolae Iorga – „n-a fost în stare să ni spuie....că ţara noastră, ţara neamului nostru are acest cer, această lumină, aceste perspective şi că fiii ei cei mai adevăraţi, sub pânzăturile lor aspre, au, când sunt veseli, acest zâmbet şi acest înţeles în ochii adânci atunci când îi fura taina vieţii sau a firii.” (Citat în DRĂGUŢ, Vasile, FLOREA, Vasile, GRIGORESCU, Dan, MIHALACHE, Marin, „Pictura românească în imagini”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1970, p. 152)

„Grigorescu a venit la timp, a descătuşat pictura română din chingile academismului manierist, a netezit terenul pentru generaţiile viitoare, a pregătit pe Andreescu, Luchian şi Petraşcu. Tot el a educat publicul pentru pictură şi ne-a învăţat să privim natura.” (K.H. Zambaccian, „Grigorescu”, Ed. Cartea Românească, 1945
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMar Dec 13, 2011 1:23 am

Opere de Grigorescu

Arta si cultura romaneasca 2Q==

Arta si cultura romaneasca 9k=

Arta si cultura romaneasca 2Q==
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Dec 14, 2011 2:23 am

THEODOR AMAN

Nãscut la 20 mart. 1831, Câmpulung - mort la 19 aug. 1891, Bucuresti. Fiul serdarului Dimitrie Aman. Copilãria si-a petrecut-o în casa pãrinteascã de la Craiova. Dupã studii la scoala Centralã din Craiova (prof. C. Lecca) a urmat Colegiul Sf. Sava din Bucuresti (prof.Carol Walenstein). În 1850 pleacã la Paris, unde studiazã pictura cu Martin Drolling si Fr. Picot. Animat de puternice sentimente patriotice, participã la Revolutia de la 1848. Alãturi de loan Maiorescu, Eugeniu Carada, Gheorghe Chitu si altii. Membru al Clubului revolutionar local, care avea sediul în clãdirea scolii Centrale din Craiova.
A cãlãtorit la Constantinopol, fiind primit de Sultan, cãruia i-a prezentat tabloul Bãtãlia de la Oltenita. În Crimeea a pictat Bãtãlia de la Alma, tablou expus la Paris (1855.). La Craiova, a executat Portretul Pepicãi Aman, mama sa (1855-1856); portretul lui Alexandru Aman, fratele sãu si portretul Aristiei Aman, sotia lui Alexandru (1856). La 12 octombrie 1857 se afla din nou la Craiova, martor al scenei de entuziasm din fata scolii Centrale, când a avut loc o întâlnire publicã, prounionistã. Evenimentul i-a inspirat tabloul Hora Unirii la Craiova, pictat în acelasi an. Tot în 1857 a pictat portretele lui lancu si Sevastita Socolescu (cumnatul si sora sa), iar mai târziu, portretele lui Grigore Nicolae si Jean Racovitã (Craiova, 1865).
A fost numit directorul scolii din Bucuresti, prin decretul semnat de Alexandru loan Cuza, la 5 octombrie 1864. A fost un pictor foarte productiv (3000 de lucrãri), gravor si sculptor, muzicant amator. Membru post-mortem al Academiei Române (10 sep. 1991).
Opera are o tematicã variatã: mitologicã, religioasã, istoricã, socialã si portrete. Din istoria nationalã a ales momente si personaje ilustrative.
Picturi: Eliberarea tiganilor (1848); Portretul artistului (1853); Proclamarea Unirii (1861); Jurãmântul pe Constitutie al M.S. Domnitorului Carol I (1863); Portretul Aristiei Aman; Portretul lui Alexandru Aman (1856); Ciresi; Fratii Aman; Mama lui Th. Aman; Cea din urmã noapte a lui Mihai Viteazul (1857); Sotia lui Alexandru Aman (1863); Portretul lui lancu Vãcãrescu; Petrecerea cu lãutari; Vlad Tepes si solii; Capul lui Bathori; Bãtãlia de la Cãlugãreni etc.
Gravuri: Carol I; Jocul de cãrti; Cap de tigan slãtar; Jocul bãtutei; Un lãutar; La o seratã; Tigancã; Bivoli dejugati; Popas la munca câmpului etc.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Dec 14, 2011 2:25 am

Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Dec 14, 2011 2:28 am



NICOLAE TONITZA

Nicolae Tonitza s-a nascut la 13 aprilie 1886 in Barlad si este cunoscut ca fiind un
pictor, grafician si critic de arta roman. Urmeaza Academia de arte frumoase din Iasi, intr-unul din momentele ei cele mai infloritoare fiind coleg cu Stefan Dimitrescu (mai tarziu Tonitza, Dimitrescu, Sirato si O. Han vor forma "Grupul celor patru") si avandu-i printre profesori pe Gheorghe Popovici si Emanoil Bardasare. Din 1908 urmeaza cursurile Academiei regale bavareze de arte frumoase de la Munchen, iar din 1909 pana in 1911, la Paris, frecventeaza ateliere si face studii dupa pictori celebri. Influenta preocuparilor din epoca nu intarzie sa-si puna amprenta in opera tanarului artist, pe care calitatile de colorist si prospetimea senzatiilor il fac sa gaseasca repede drumul spre originalitate. Problemele impresionismului, cuceririle postimpresionistilor si, nu mai putin, modul decorativ de a gandi compozitia si fastul de belle epoque a artei 1900 (vezi Stilul 1900) ii vor determina hotarator optiunile estetice. Echilibrul, hedonismul - acea bucurie neretinuta in fata fermecatoarelor aparente ale realitatii -, senzualitatea temperata se traduc in stralucirea luminii, in exaltarea tonurilor, in cromatica armonica, in sudura perfecta dintre forma (subliniata de un desen plin de gratie decorativa) si culoare. Grafica, plina de malitie si deseori de dramatism (a colaborat la numeroase reviste ale vremii: "Rampa", "Flacara", "Clopotul", "Hiena" etc.) si articolele - comentarii culturale si sociale - sunt marturii ale participarii intense la viata epocii. Pictura ramane, dincolo de framantarile cotidiene, de angajarea in evenimentele contemporane, senina, vorbind despre un ideal estetic calsic, despre cultul frumosului, despre o arta inteleasa ca expresie a permanentei valorilor spirituale. Remarcam pisajele dobrogene, portretele de clovni, de copii, de tinere femei, naturile statice, pline de caldura, compuse in planuri mari, urmarind jocul tandru al luminii pe obiecte, in tonuri vibrante.
Este considerat interpretul „tristeţelor luxuriant colorate” şi al ochilor de copii. A studiat în Germania, la Munchen. Fără să-şi fi terminat studiile, călătoreşte în Italia şi Franţa şi rămâne pentru doi ani la Paris. Frecventează atelierul lui Pierre Laprade şi face studii după pictori celebri. Influenţa preocupărilor din epocă nu întârzie să-şi pună amprenta în opera tânărului artist, pe care calităţile de colorist îl fac să găsească repede drumul spre originalitate. Problemele impresionismului, cuceririle postimpreşionistilor şi compoziţia din stilul belle époque îi vor determina hotărâtor opţiunile estetice. Pictează peisaje, portrete şi compoziţii, pe care le expune în atelierul său din Montparnasse.
În 1911 se reîntoarce în ţară şi participă la expoziţia „Tinerimii artistice”. Termină cursurile Şcolii naţionale de Belle-Arte şi obţine prin concurs certificatul de „pictor bisericesc”. Va zugrăvi bisericile din Scorţeni, Silişte, Poeni sau Văleni. Mobilizat şi trimis pe front, cade prizonier în luptele de la Turtucaia.
În 1924 expune la Bienala din Veneţia, iar un an mai târziu se retrage din asociaţia „Arta Română” şi intemeiază „Grupul celor patru”. La începutul anilor 30 era considerat „cel mai de seamă” pictor român în viaţă şi expunea intens şi în străinătate: Barcelona, Amsterdam, Bruxelles. În 1933 ocupa catedra de pictură la Academia de Belle-Arte din Iaşi, rămasă vacantă în urma decesului lui Ştefan Dimitrescu, iar în 1937 devine rector al Academiei.
Pictura lui Nicolae Tonitza rămâne, dincolo de frământările cotidiene sau de angajarea în evenimentele contemporane, una senină. Viziunea sa artistică se conturează în portretele de copii. „Ochii lui Tonitza” mari, rotunzi şi expresivi ne privesc astăzi cu o nostalgică inocenţă, cu o amară melancolie. A murit la Bucuresti la 26 Februarie 1940.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyMier Ian 04, 2012 9:57 am

Sabin Bălașa

Sabin Bălașa (n. 17 iunie 1932, Dobriceni, Olt - d. 1 aprilie 2008, București) a fost un pictor român, autor și regizor de filme de pictură animată, cât și scriitor. Absolvent în 1955 al Institutului de Artă Nicolae Grigorescu București.

Obsesia declarată a vieții și a artei lui Sabin Bălașa a fost să inițieze o mare renaștere artistică și culturală. El a ales să fie renascentist, înțelegând că Renașterea nu se consumă istoric într-o perioadă anume de reconsiderare a valorilor, ci însoțește, ca stare de spirit, demersul creatorului de cultură. Dincolo de valoarea intrinsecă a picturii sale, apreciată în întreaga lume cu atribute acordate doar capodoperelor, opera amplă a lui Sabin Bălașa, care cuprinde, deopotrivă și creația cinematografică (i s-au acordat prestigioase premii internaționale pentru filmele de animație), literară și publicistică, își pune amprenta inconfundabilă asupra epocii.

Deși arta sa nu e nici pe departe facilă, ea se dezvăluie cu generozitate și, pe insesizabile trepte de inițiere, spune cu adevărat ceva oricărui privitor. Pe Sabin Bălașa nu trebuie să-l explici ca să-l simți, și abia după ce-l simți începi să-ți explici lumea în care ai simțit. O hermeneutică hipnotică unică și tipică artei lui Sabin Bălașa dezvăluie cu discreție ceea ce autorul știa dintotdeauna - Renașterea pe care își propunea s-o inițieze înflorise deja din chiar clipa în care măiastra sa mână apucase penelul.

S-a născut în Oltenia, la Dobriceni, la 17 iunie 1932. Tatăl său, preot, și mama sa, învățătoare, își transformaseră casa în muzeu arheologic și etnografic, cu peste 3000 de piese. A fost școlit la Craiova și apoi la București. A fost legat spiritual de Italia pe care a vizitat-o de mai multe ori, pentru a primi diferite premii, dar și pentru a picta, în special de Florența. Aceeași legătură a simțit-o față de Iași, unde a realizat în intervalul 1968-1978 celebrele murale care înnobilează Sala Pașilor Pierduți a Universității Al. I. Cuza, și unde s-a simțit permanent acasă, motiv pentru care declara, cu umor, că este "moldovean de origine oltean". Celebritatea pe care i-au adus-o muralele de la Iași și pentru care era considerat clasic înainte de a împlini 40 de ani, a determinat o adevărată vânătoare de Sabin Bălașa.

Marii colecționari din România, dar și din Europa și SUA, i-au dorit lucrările, crescând cotația acestora la valori amețitoare pentru artiști cu mai puțin noroc sau talent, puternicii epocii i-au comandat și i-au plătit două lucrări dedicate cuplului Ceaușescu (de altminteri, remarcabile ca valoare artistică; în schimb, Bălașa n-a pictat niciodată tractoare, ciocane și seceri și opera sa nu s-a încadrat în rigorile ideologice ale comunismului). Succesele sale au atras și contestări vehemente, alimentate, cel mai adesea, de faptul că picturile sale se vindeau cu prețuri mult mai mari decât ale clasicilor români și absolut nesperate de contemporani.

Totuși, în special în ultimul deceniu, tocmai aceste prețuri au acționat ca un adevărat accelerator de performanță pentru piața de artă românească, ceea ce cu onestitate recunoștea un valoros pictor ieșean atunci când a început să vândă cu câteva mii de euro o lucrare, față de câteva sute cât primea de obicei, după ce aceeași Sală a Pașilor Pierduți găzduise expoziția Sabin Bălașa organizată de Galeriile de artă Top Business în cadrul căreia cea mai ieftină lucrare costă câteva zeci de mii de euro. Cum expoziția a fost vizitată, în trei săptămâni, de peste 60.000 de oameni, unii sosiți de departe, chiar din străinătate pentru a se întâlni cu opera lui Sabin Bălașa reunită într-un simbolic transfer de semnificație între muralele realizate în anii 70 și lucrări recente ale maestrului care împlinea 70 de ani, se mai poate vorbi și de un al treilea și cel mai important gen de "vânătoare de Sabin Bălașa" - uriașul succes de public.

Studii:


  • 1955, Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu, București, România
  • 1965, cursuri Academia de Limbă și Cultură Italiană Siena
  • 1966, cursuri Academia de Pictură din Perugia



Sabin Bălașa s-a stins din viață în data de 1 aprilie 2008, la Spitalul Sfânta Maria din București în urma unui cancer pulmonar.

A fost înmormântat la Cimitirul Eternitatea din Iași în data de 5 aprilie 2008.

Sabin Bălașa este unchiul chitaristului Andrei Bǎlașa , care conduce trupa de copii Phenomenon, ca chitarist și compozitor.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:00 am

Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:21 am

Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:26 am

Ion Andreescu

Desi a trait doar 32 de ani, Ion Andreescu a lasat o opera care demonstreaza ca este un pictor de un exceptional talent. Creatia sa artistica se reduce la cateva sute de tablouri: naturi statice, flori, portrete si mai ales peisaje. Pictura sa are un caracter sobru, profund, grav si meditativ.

Interesat in egala masura de diferite genuri ale picturii, Andreescu creaza peisaje ("Margine de padure", "Pomi infloriti", "Stanci si mesteceni", "Camp", "Padure de fagi", "Mesteceni la marginea baltii", "Dupa ploaie", "Casa de ciurari", "Iarna la Barbizon", "Stancile de la Apremont", portrete ("Taranca cu broboada verde", "Taranca cu traista", "Broboada rosie", "Autoportret"), naturi statice "Coacaze", "Felii de pepene"). In "Stejarul" una din capodoperele sale, regasim intrega emotie, patosul retinut, temperatul plin de melancolie al artistului.

Fara ambitia de a realiza ierarhii valorice si cronologice, putem afirma ca e primul pictor roman cu adevarat modern, fiind in acelasi timp unul dintre punctele de referinta atunci cand vorbim despre traditia artei romanesti.

"Printre pictorii romani, cu siguranta nu exista personalitate mai atragatoare ca a lui Andreescu si destin mai plin de intelesuri ca al sau. El, de fapt, a orientat definitiv arta româneasca". Cuvintele acestea, apartinand lui Jacques Lassaigne, unul dintre criticii de arta francezi care s-a ocupat cu pasiune si interes de arta româneasca, par a fi revelatoare pentru locul detinut de Andreescu in dezvoltarea artei românesti moderne si, in egala masura, pentru modul cum a patruns marele pictor in circuitul valorilor europene.

Ion Andreescu s-a nascut in Bucuresti, fiind primul din cei sapte copii, dintre care 4 fete. Tatal sau era comerciant de bauturi. A facut cursul primar in pensionul lui Andreas Apostolatos, unde a invatat si limba franceza.

In 1863 s-a inscris la Gimnaziul "Ghe. Lazar", avand profesor de desen pe pictorul Petre Alexandrescu, iar in clasa a IV-a pe pictorul H. Trenk. La desen a luat premiul II in clasa I si premiul I cu cununa in clasa a V-a la colegiul "Sf.Sava", unde a avut la desen pe C.I.Stancescu.

In 1869 a renuntat la liceu si s-a inscris la Scoala nationala de belle-arte, condusa de Theodor Aman. Aici a urmat constiincios toate cursurile din programa, inclusiv pictura, desi pe atunci frecventa nu era strict obligatorie.

In 1870 a participat la concursurile elevilor scolii, obtinand mentiune la estetica, predata de C.I.Stancescu.

Intre timp situatia parintilor (impovarati cu atatia copii minori) s-a inrautatit. Acest fapt l-a pus pe ganduri. Ca sa-si asigure existenta, s-a hotarat sa intre in invatamant, pas de la care nu l-a abatut nici un obstacol.

S-a inscris ca membru in "Societatea pentru invatatura poporului roman"- sectia capitalei, impreuna cu profesorii sai.

In septembrie 1870, a inceput sa se prezinte la o serie de concursuri, tinute sub presedentia lui Th. Aman, pentru ocuparea de catedre vacante in Bucuresti si in tara (la Braila, Curtea de Arges, bucuros sa mearga si la Botosani), reusind al 2-lea pentru Bucuresti, admis pentru Arges, dar Consiliul general de instructiune gasea totdeauna motive sa numesaca pe altii, iar pe el il amana "la prima vacanta ce se va crea", ii recomanda "sa se prezinte la concurs" sau i se punea cererea "la dosar pana la momentul oportun".

In fata acestor procedee, Aman, inaintand ministerului protestele lui Andreescu, a cerut "concursurile sa nu mai fie drept forma, caci ar fi o descurajare pentru concurenti".

Datorita prestigiului lui Aman, i s-a dat lui Andreescu o suplinire la Scoala comerciala din Bucuresti, la 9 octombrie 1870, dar la 25 mai 1871 a fost "lasat liber". La 6 mai 1872, nazuinta lui s-a realizat. Era numit maiestru titular la catedra de desen si caligrafie de la Seminarul din Buzau, pe data de 1 septembrie 1872. A incheiat cu succes anul scolar , prezentandu-se iarasi la concursurile din iunie si obtinand medalia de bronz tot la estetica. In septembrie 1872, s-a prezentat la catedra la seminar. Gaseste lipsa materialului didactic, multa nepregatire la elevi, noteaza cu strictete absentele elevilor externi. Lectiile sale au un caracter elementar si activ: deprinde pe elevi "sa copieze cu mana libera orice desen", foloseste tabla, corecteaza temele printre banci, iar la finele anului scolar s-a constatat "exactitatea cu care mai totdeauna elevii din toate clasele copiaza un model".

In 1873 se transfera la gimnaziul comunal, apoi, in 1875, la Scoala de meserii din aceeasi localitate. La sfirsitul anului 1878 pleaca la Paris, frecventind cursurile Academiei libere Julian si pictand, verile, la Barbizon (unde se intalneste cu Nicolae Grigorescu), in alte asezari rurale.

O biografie ingrata, scurta, desfasurata sub semnul unei conditii modeste si al bolii, caracterizata mai degraba prin absenta evenimentelor, printr-o descoperire tarzie a necesitatii exprimarii artistice, a vocatiei, in sensul profund al cuvintului, dubleaza o opera nu numai importanta ca extensie, dar definitiva, matura, constituita fara ezitari.

Profesor de desen intr-un oras provincial, linistit pina dincolo de banalitate, Andreescu se dedica picturii cu o fervoare pe care nimic din atitudinea sa anterioara nu parea s-o anunte.

Pictura apare la tanarul solitar, inclinat spre meditatie, ca iruperea unei nevoi de comunicare, de exprimare, consumata superior si fara veleitatile publicitatii. Caracterul de introspectie, tensiunea de autoexprimare vor fi atributele intregii sale arte, dealtfel, ca sentiment, atitudine si calitate.

Contactul cu arta romaneasca a timpului nu i-a lipsit, dar importanta unei confruntari cu problematica limbajului, tot mai ferm aduse in prim-plan de arta europeana a epocii, nu trebuie neglijata. Desi de la inceput lucrarile pictorului roman au decizia si consistenta operei autentice, il gasim, in ultimii ani ai sederii in Franta, clarificat, stapina pe mijloace, construind spatiile cu subtilitatea cromatica pe care o da doar desavirsita dezinvoltura tehnica.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:29 am

Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:35 am

Gheorghe Adoc

Gheorghe Adoc (n. 22 februarie 1926) este un pictor, grafician și sculptor român. A fost soțul sculptoriței Gabriela Manole-Adoc.

Gheorghe Adoc s-a născut la data de 22 februarie 1926.

Dintre lucrările sale menționăm următoarele:


  • placa omagială (80x60cm) situată la intrarea în "Academia di Romania" din Roma, alcătuită din două busturi de bronz în basorelief pe o placă de alamă, reprezentându-i pe Decebal și pe Traian. Placa realizată în anul 1968 la București a fost un omagiu donat de Liga Culturală a Românilor către Capitala Italiei.
  • bustul lui Onisifor Ghibu din cartierul Nufărul din Oradea, realizat în anul 1998.
  • bustul lui Gheorghe Pituț din orașul Beiuș. Bustul este realizat din bronz și are 0,75 m, fiind amplasat pe un soclu de 1,80 m.
  • Monumentul „Eminescu-Slavici” de la Mănăstirea Putna.
  • busturile lui Mihai Viteazul, Nicolae Bălcescu și Alexandru Ioan Cuza solicitate de Ministerul Afacerilor Externe pentru a fi amplasate în capitalele Argentinei, Chile și respectiv Columbiei.

Lucrarea sa cea mai importantă și mai cunoscută este Statuia Independenței din Iași, amplasată în piața cu același nume și dezvelită în anul 1980. Proiectul soților Adoc s-a clasat pe locul întâi la un concurs național în 1975, statuia urmând să comemoreze 100 ani de la proclamarea independenței României (1877). Lucrarea a fost realizată împreună cu soția sa, sculptorița Gabriela Manole-Adoc. În timp ce soția sa a sculptat statuia, Independența fiind simbolizată de o femeie, pentru care Gabriela Manole-Adoc a avut-o ca model pe o mătușă de-a ei, o femeie foarte frumoasă - după cum povestea artista - cu un păr cu reflexe aurii, Gheorghe Adoc a realizat basoreliefurile de pe soclul statuii.

În prezent, o stradă din orașul Jimbolia poartă numele sculptorului Gheorghe Adoc.
Sus In jos
Dreamy

Dreamy


feminin Balanta Mesaje : 3391
Data nasterii : 25/09/1968
Data de inscriere : 29/10/2011
Varsta : 55
Localizare : Ardeal

Agenda personala
Ocupatie: Statistician
Relatii:
Studii:

Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca EmptyLun Ian 09, 2012 11:40 am

Constantin Baraschi

Constantin Baraschi (n. 17 noiembrie 1902, Câmpulung - d. 22 martie 1966, București) a fost un sculptor român, membru corespondent al Academiei Române (1955).

În 1921, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase din București, la clasa de sculptură a lui Dimitrie Paciurea. A părăsit această școală, în 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice. Debutul său public a fost la Salonul Oficial din 1925. În 1926, Baraschi era premiat la aceeași manifestare oficială, iar în 1927 primea o bursă de studii în Franța. Ca și prietenul său Mac Constantinescu, sculptorul studiază la Academia Julian în preajma lui Marcel Bouchard, apoi se îndreaptă și spre cursurile libere ale Academiei “Le Grande Chaumiere”, intrând în atelierul-școală a lui Bourdelle. După debutul expozițional ce se consumă la București în 1928, cariera lui Baraschi va intra pe o traiectorie continuu ascendentă, devenind unul dintre cei mai expresivi maeștri ai artei sculpturale, evidențiat printr-o corectă redare a a anatomiei umane.

Despre Constantin Baraschi se știa că încă cu câteva luni înainte de Lovitura de stat de la 23 august 1944 ar fi început să modeleze Monumentul ostașului sovietic eliberator, care apoi a fost dezvelit în Piața Victoriei în anul 1946, în prezența regelui Mihai al României.

Pentru a cinsti memoria unor ilustre personalități ieșene, Senatul universității din Iași, întrunit la 23 octombrie 1934, a înființat o comisie care avea nobila misiune de a acționa "pentru grabnica înfăptuire a statuilor lui Vasile Conta, Titu Maiorescu și Alexandru D. Xenopol". Executarea lor i-a fost încredințată sculptorului Constantin Baraschi. Din cele trei monumente, s-a păstrat doar statuia lui A. D. Xenopol. Nu se știe ce s-a întâmplat cu statuia lui V. Conta. Statuia lui Titu Maiorescu, amplasată în partea de sus a Universitățtii, a fost demolată într-o noapte a anului 1950.

Printre creațiile sale de referință se numără două altoreliefuri pentru Arcului de Triumf, statuia „Nicolae Bălcescu”, dezvelită în 1969 la Pitești și două basoreliefuri pentru fațada Institutului de botanică din capitală.

A contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Cașin, este autorul busturilor lui Nicolae Bălcescu, Alexandru Sahia și George Coșbuc din parcul Carol I.

La Câmpulung, în Grădina Publică, se află sculpturile sale "N. Bălcescu" și "Autoportret". Tot în localitate mai sunt "Țăranca din Muscel" și grupurile statuare de la Cimitirul Flămânda și de la intrarea în stadion.

Din patrimoniul Muzeului de Artă din Constanța fac parte patru lucrări realizate de Constantin Baraschi: "Faun" (1938), "Tors", "Extaz" și "Portret George Enescu". Tot în Constanța se află "Satirul și Nimfa", statuie amplasată, în anul 1964, în parcul Teatrului Constanța. Sculptura "Extaz", aflată în muzeu, a fost lucrată din marmură, iar o variantă turnată în bronz este amplasată în stațiunea Mamaia.

În Muzeul Județean de Artă Prahova "Ion Ionescu-Quintus"- Ploiești, Constantin Baraschi este prezent, între altele, cu două proiecte de monumente ecvestre inedite ale Regilor Carol I și Ferdinand. Statuia ecvestră a regelui Carol I, din bronz patinat, în format 69x55x20 cm, îl reprezintă pe rege în uniforma militară din timpul Războiului de independență (1877 - 1878). Calul și călărețul sunt înfățișați într-o atitudine oficială, de trecere în revistă a trupelor. Lucrarea este realizată într-o manieră realistă, obișnuită în cazul comenzilor oficiale, dar denotă respect față de limbajul plastic obișnuit. Este bine proporționată și are monumentalitate în ciuda dimensiunilor reduse. În 1936 s-a organizat la București un concurs pentru realizarea monumentelor ecvestre ale regilor Carol I și Ferdinand. Concursul a fost câștigat în ambele cazuri de către Oscar Han dar comanda a fost acordată până la urmă pentru execuție lui Ivan Meštrović, care le-a și realizat. Lucrarea expusă la Ploiești reprezintă proiectul statuii cu care Constantin Baraschi s-a prezentat la concurs.

În București, pe Calea Dorobanți, se găsește blocul Zodiac, construit în perioada interbelică, care astăzi este declarat monument istoric. Poartă această denumire datorită celor 16 panouri decorative cu tematică astrologică realizate de Constantin Baraschi.

Este singurul sculptor român care a scris un tratat de sculptură ("Tratat de sculptură", 2 vol., Editura Meridiane 1962. Ediția a II-a în 1964).

Constantin Baraschi a fost și rector la Institutul de Arte Plastice din București. Pictorul Vasile Celmare, care a studiat acolo, își amintea că Baraschi "era un tip mai aspru, deși cu suflet bun".

În orașul său natal se găsește Casa memorială Constantin Baraschi. Este construită în stilul artei țărănești în sec. XIX. Pe peretele casei se află o placă memorială care amintește că aici s-a născut și a creat sculptorul Constantin Baraschi (1902-1966)

Aleea Cariatidelor, din Parcul Herăstrău face parte din ansamblul statuar Fântâna Modura, care a fost realizat în 1939 de sculptorul Constantin Baraschi. Cele 20 de cariatide, așezate în două șiruri de câte 10 statui pe fiecare parte a aleii, reprezintă țărănci din Muscel și Mehedinți, îmbrăcate în port popular și purtând pe cap un ulcior. La capăt se află statuia Modura, o femeie despre care legenda spune ca i-a oferit apă lui Carol al II-lea atunci când acesta a aterizat forțat în comuna Vadu Crișului, Bihor. Regele a emis și o monedă înfățișând-o pe Modura. Lucrarea a fost distrusă în anii cinzeci pentru a face loc statuii lui Stalin. Grupul statuar care se află acum la intrarea în Herăstrău este o reconstituire realizată de sculptorul Ionel Stoicescu, în anul 2006, pe baza fotografiilor de epocă și a unei cariatide originale găsite în cimitirul Bellu în 2006 .

Monumentul Kilometrul zero localizat în centrul Bucureștiului, în fața Bisericii Sf. Gheorghe, a fost creat de către Constantin Baraschi în 1938.

Statuia lui I. L. Caragiale din București.

Bustul lui Nicolae Bălcescu, amplasat în Rotonda scriitorilor din Parcul Cișmigiu din București.

Cele 4 efigii de bronz, reprezentând capul lui Mihai Viteazul și stema țării din acea vreme, încastrate în pereții podului peste râul Neajlov, construit in epoca regelui Carol al II-lea, reconstituit în anii 1934 -1935, în cinstea victoriei asupra turcilor la Călugăreni.

Grupul Statuar Apărătorii Predealului, amplasat în fața gării orașului Predeal. Monumentul, dezvelit în anul 1995, comemorează eroii care au luptat în Primul Război Mondial și prezintă luptele ce au avut loc la gară și atacarea unui tren. Pe un soclu înalt, placat cu marmură, se găsește un grup statuar realizat din bronz, care reprezintă trei soldați, unul aplecat asupra unei mitraliere, altul rănit, iar cel din centru cu capul ridicat și pumnul strâns, sugerând curajul de care au dat dovadă ostașii în apărarea țării.

Statuia Doctor Petru Groza, situată în Băcia, județul Hunedoara, localitatea natală a lui Petru Groza. Locația inițială a statuii a fost în Centrul vechi al municipiului Deva, pe locul în care a avut loc marea adunare a Frontului Plugarilor. Statuia de bronz, cu înălțimea de 4,5 m, așezată pe un soclu de marmură roșie de Carara, cu înălțimea de 2,3 m, a fost dezvelită la 7 decembrie 1962. După căderea regimului comunist, statuia a fost demontată și dusă într-o curte din spatele prefecturii, unde a zăcut până în anul 2007, când a fost înălțată pe actualul amplasament.

Fata pe valuri, sculptură în bronz - fântână arteziană, instalată în anul 1966 în fața magazinului Romarta din Galați. O replică a acestei sculpturi se află la Genova, în colecția Hohn.

În Piața centrală din Galați a existat o fântână monumentală, creație a artistului Constantin Baraschi, dar a fost înlocuită, în 1985, cu statuia lui Costache Negri, realizată de sculptorul Ioan Iordănescu în 1912 și reamplasata aici.

Zbor, basorelief pe fațada fostei uzine "Tractorul" din Brașov.
Sus In jos
Continut sponsorizat





Arta si cultura romaneasca Empty
MesajSubiect: Re: Arta si cultura romaneasca   Arta si cultura romaneasca Empty

Sus In jos
 
Arta si cultura romaneasca
Sus 
Pagina 1 din 1
 Subiecte similare
-
» Muzica romaneasca
» Muzica romaneasca
» Civilizaţie şi cultură în arhitectura Romei antice
» Arta vitaminelor
» Dragostea in arta

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: DIN SUFLET PENTRU SUFLET (CLICK AICI)-
Mergi direct la: